Diabeet ehk suhkruhaigus on ainevahetusehäire, mis on tingitud vähesest insuliinitootmisest kõhunäärmes või insuliini toime nõrgenemisest. Veresuhkrut ehk glükoosi kasutavad kõik organismi elundid ja koed energiaallikana. Glükoosi rakkudesse viimiseks ja vere suhkrusisalduse vähendamiseks on vaja insuliini.
Pikka aega kõrgenenud veresuhkrutase võib põhjustada tõsiseid kroonilisi tüsistusi (nägemise halvenemine kuni pimedaksjäämiseni, veresoonkonna ja neerude kahjustused). Seetõttu on meie kehas olemas mehhanismid, mis veresuhkru tõusu korral koheselt reageerivad. Kui need mehhanismid häiruvad, jääb veresuhkrutase püsivalt kõrgeks ning areneb suhkruhaigus ehk diabeet.
Eristatakse I tüüpi ehk insuliinsõltuvat ja II tüüpi ehk insuliinsõltumatut diabeeti. (u 90% diabeetikutest).
I tüüp
I tüüpi tekib tavaliselt lastel või nooremas täiskasvanueas inimestel. Nende inimeste kõhunääre on kahjustatud ning insuliinitootmine lakkab, mistõttu peavad need isikud endale tegema pidevalt insuliini süste. Insuliiniasendusravi püüab jäljendada normaalset insuliinieritust. Lisaks insuliinravile on vajalik täpselt järgida oma toitumist. Toidukoguste hindamine ja planeerimine söögikordade kaupa (eriti süsivesikute arvestamine) ning vere suhkrusisalduse mõõtmine aitavad diabeetikul leida just temale sobivad insuliiniannused. Liikumine ning aktiivne eluviis, mis tugevdavad insuliini toimet ning langetavad veresuhkru taset, on suhkruhaige elus sama tähtsad kui insuliin.
II tüüp
II tüüpi diabeedi tekkemehanism on teistsugune, see on enamasti valest toitumisest tingitud haigus. Kui varasemalt räägiti II tüüpi diabeedist kui vanemaealiste haigusest, siis tänapäeval haigestub üha enam noori ja ka päris väikesi lapsi. Nende organism eritab insuliini, kuid rakud ei reageeri insuliinile ning glükoosi ei võeta rakkudesse vastu. Haiguse süvenedes väheneb ka insuliinitootmine kõhunäärmes. Toiduvalik ja kehakaalu langetamine aitavad enamusel hoida veresuhkrut õigel tasemel, kuigi teatud juhtudel tuleb raviskeemi lisada tabletid ja mõnikord ka insuliinisüstid.
Diabeetikule on sobiv veresuhkru tasakaalustamise eesmärgil glükeemilist koormust (GK) arvestav tervislik toitumine.
Vaata ka õpiobjekti “Eritoitumine diabeedi puhul“.