Regulaarsed söögiajad ja stabiilne elurütm on eelduseks, et hoida veresuhkrut paremini kontrolli all.
Sööma peaks iga päev võimalikult samadel kellaaegadel, 3 põhisöögikorda ja/või 1-3 oodet. Toidukorrad peavad vastama süstitud insuliini toimeajale ja hulgale ning süsivesikute sisaldus peab olema lubatud piirides. Kui süüa regulaarselt tervislikku toitu, on tõenäoliselt võimalik vähendada veresuhkru kõikumisi ning organism saab kõiki vajalikke toitaineid õiges vahekorras, kehakaal püsib normis ning suureneb vastupanuvõime nakkushaigustele.
Põhitoidukorrad ja ooted tuleks üles ehitada süsivesikurikastele toiduainetele – täisteraleib, täisterahelvestest või tatrast puder, pruun riis, täisterapasta – ning lisaks süüa rohkesti köögivilju ja mõõdukalt puuvilju.
Hommikusöök
Hommikueine paneb aluse kogu päevale, käivitades ainevahetuse ja andes päevaks energiasüsti. Harjudes igapäevase tervisliku hommikusöögiga, näksime tõenäoliselt päeva jooksul vähem ebatervislikke vahepalasid, seega vähendame veresuhkru kõikumist ja ülekaalulisuse riski.
Kui hommikueine on vahele jäänud, pole hilisema söömisega võimalik toitainete puudujääki korvata.
Hommikusöögi peamise osa võiksidki moodustada aeglaselt imenduvad süsivesikud – täisterahelvestest, tangudest või tatrast puder, täisteraleib või sepik, isevalmistatud müsli.
Hea valik hommikusöögiks on täisterahelvestest puder, mille võib valmistada nii vee kui ka piimaga. Kuna liigsel kuumutamisel väheneb piimavalkude omastatavus soovitatakse piim lisada keetmise lõpus. Lisades pudrule marju, puu- või köögivilju, rikastame putru veelgi erinevate vitamiinidega. Pudrule võime lisada ka pähkleid, mandlilaastusid, maitsetaimi, köömneid, mitmesuguseid seemneid, kliisid ning idandeid. Kui pakume pudru kõrvale või selle asemel leivatooteid, olgu needki täisterajahust – ikka selleks, et saada kätte vajaminevad kiudained, aga ka vitamiinid ja mineraalaineid.
Kaerahelbepuder puuviljade ja pähklitega
Vahelduseks pudrule sobivad hommikusöögiks ka erinevad süsivesikute- ja kiudaineterikkad müslid kombineerituna mõne piimatootega. Kõige parem on valmistada müsli ise, nii saab olla kindel, et sellesse pole lisatud värv- ega säilitusaineid ning vajadusel saab seda valmistada suhkru- või gluteenivabalt.
Isevalmistatud müsli jogurti ja puuviljadega
Ka vähem rasva sisaldav ahjupannkook sügavkülmutatud toormoosi / marjade või kohupiimaga on päevale hea algus.
Ahjupannkook speltajahuga
Nagu juba öeldud, püsib valku sisaldavatest toitudest täiskõhutunne kauem ning veresuhkur stabiilsena, mistõttu tuleks hommikusööki kaasata ka teatud kogus kõrgkvaliteetset toiduvalku.
Suvikõrvitsakook mufinivormis
Toidurasvadelt võiks hommikusöök jääda tagasihoidlikumaks.
Lõuna- ja õhtueine
Lõuna- ja õhtusöögis on kõige parem kombineerida kiiresti ja aeglaselt
imenduvaid süsivesikuid valkude ja kiudainetega. Väga hea on lõunasöögi alustuseks supp või toorsalat, mis käivitab ainevahetuse pannes seedenõred tööle.
Tuunikalasalat
Järgneda võiks valgurikas põhitoit: kala, liha, muna (1/4 taldrikust) kombineerituna erinevate tooreste või kuumtöödeldud köögiviljadega (1/2) ning tärkliserikaste toiduainetega nagu värske varane kartul, täisterapasta, pruun riis või tatar (1/4).
Veiseliha-pajaroog keedetud kartuli ja paprika-porrulisandiga
Kui tegemist on segutoiduga, näiteks vormiroaga, võiks segutoit moodustada poole ning köögiviljad teise poole taldrikust.
Kanarisoto
Sõltuvalt sellest, kui suur on praes või supis sisalduv süsivesikute kogus ning kas põhisöögile lisaks on plaanis süüa ka magustoitu, võib menüü ühtlustamiseks juurde lisada täisteraleiba või sepikut.
Ooted
Oodete söömisel tuleb arvesse võtta veresuhkruväärtusi, insuliini toimeaega ja füüsilist koormust. Toidukogused peaksid sisaldama 10-20 g süsivesikuid.
Näiteks: täisteraleib lahja juustu või taise singiga, iseküpsetatud vähendatud rasva- ja suhkrusisaldusega müslitahvlid või muffinid, kodujuust, jogurt, pähklid, köögi- ja puuviljad.
Müslitahvel
Hilisõhtune oode, kui see on vajalik, võiks olla kergesti seeditav, rohke
kiudainesisalduse ja madala GI-ga (köögiviljad, teatud puuviljad, täisteraleib või sepik). Kuid unustada ei tohiks ka valku – kala, lahja juust, kodujuust või jogurt-, mis hoiab veresuhkru stabiilsena kuni hommikuni. Mida hilisem on kellaaeg, seda vähem sobivad süsivesikuterikkad toiduained (kartuli- ja pastatoidud, magusad koogid ja saiakesed ning pannkoogid).