Taigen:

  • 350-400 g (umbes 2,3-3 cup) gluteeni- ja laktoosivaba jahusegu Semper FIN MIX
  • 250 ml taimset “piima”
  • 25 g presspärmi/ 7 g kuivpärmi
  • 3 sl taimeõli/ 50 g taimset margariini (sulatada)
  • 1 sl psylliumi/ 1,5 tl ksantankummi
  • 1 tl agaavisiirupit
  • 1 tl soola
  • 0,5 tl jahvatatud kardemoni
  • 1 kanamuna

Täidis:

  • 400 g keedetud sealiha
  • 150 g mugulsibulat
  • 2 küüslauguküünt
  • 20 g rapsiõli
  • 100 – 150 ml puljongit
  • sool, jahvatatud must pipar
  • Määrimiseks: muna

Soojenda taimne “piim” käesoojuseni ning lahusta selles presspärm.

Pane lahustatud pärmisegu segamiskaussi, lisa psyllium, sega ning jäta 10 minutiks paisuma. Seejärel sega hulka õli, muna, sool, jahvatatud kardemon, agaavisiirup ja pool jahukogusest ning sega taigen segamismasinas taignakonksudega. Ülejäänud jahu lisa väikeste osadena.

Jätka segamist suurel kiirusel 3 min kuni taigen ei kleepu enam segamiskausi servade külge. Taigen peab olema sile ja läikiv.

Kata taigen rätikuga ning pane sooja kohta (50 kraadi juurde) 30 min kuni 1 tunniks kerkima (kuni on kahekordistunud). Kui ahju ei saa eelsoojendada alla 80 kraadi, siis tuleb ahju uks avada enne, kui tooted asetada ahju kerkima. Kui kerkimine toimub liiga kuumas ahjus, siis küpsetamise ajal ei kerki tooted õigesti.

Täidise valmistamiseks lase keedetud sealiha läbi hakklihamasina. Kuumuta hakitud mugulsibul ning küüslauk pannil õlis. Sega täidiseained omavahel ja lisa nii palju puljongit, et täidis oleks mahlane. Maitsesta.

Lihapirukad

Aseta lauale küpsetuspaber ning puista sellele kergelt gluteenivaba jahusegu. Tõsta taigen paberi keskele ning rulli kergelt jahuga ülepuistatud taignarulliga veidi õhemaks. Aseta peale teine küpsetuspaber ning rulli läbi küpsetuspaberi veel õhemaks.

Võta ümmarguse vormi või klaasiga sobiva suurusega tainakettad, tõsta nende ühele poole täidist, keera teine ratta pool peale ja vajuta servad kinni. Jälgi, et täidist ei läheks serva vahele.

 

Foto: Lauri Kulpsoo

Aseta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase rätiku all 30 minutit soojas kohas kerkida.

Enne küpsetamist määri pirukaid lahtiklopitud munaga. Küpseta ahju keskosas umbes 200 kraadi juures 15-20 minutit.

Lihapirukad2  Foto: Lauri Kulpsoo

Säilivad külmkapis kuni 3 päeva või sügavkülmas kuni 3 nädalat.

Nipp! Kui kaneelirullid on seismisega tahenenud, siis pritsi neile vett peale, keera fooliumisse ja soojenda ahjus 200 kraadi juures.

NB! Gluteenivaba pärmitaigna valmistamiseks on kaks erinevat võimalust:

1.võimalus pärmitaina valmistamiseks – valmistatud külma piimaga, tainal ei ole lastud kerkida.

Tooteid on kergem vormida ja nende vormimiseks kulub vähem jahu, tulemuseks on aga vähem kerkinud ja veidi tihkema konsistentsiga kaneelirullid.

2.võimalus pärmitaina valmistamiseks – valmistatud sooja piimaga, tainas on kerkinud 30 min.

Tainast on raskem rullida, see on kleepuvam ja saiade vormimisel kulub rohkem jahu, tulemuseks on aga mahlased ja rohkem kerkinud saiad.

Miks gluteenivaba taigen kerkib ja vajub siis alla?

  • Taignas on liiga palju vedelikku.
  • Õhuniiskusest oleneb toodete kerkimine. Niiske ilmaga ja niiske ruumiga võib jahu imada endasse liigselt niiskust.
  • Jahu on mõõdetud valesti. Lisa 1-2 sl jahu juurde.
  • Liiga vähe aega kerkinud.
  • Liiga kaua kerkinud.