Avaldatud: 20. detsember 2015
Gluteeni- ja piimavabade pelmeenide mõte sündis Kristel Klettenberg´il, kes enda sõnul oli nagu sütel soovist valmistada maitsvad gluteenivabad pelmeenid.
Üritasin pelmeene valmistada ka pelmeenivormiga, kuid kurvastuseks tõdesin, et riisijahust valmistatud taigen on selleks liiga rabe ning mureneb kergesti. Seepärast soovitan gluteenivabasid pelmeene valmistada ükshaaval käte vahel.
Umbes 25 – 30 tk (3 portsjonit)
Pelmeenitainas:
- 220 g riisijahu (täistera)
- 80 g kartuli- või maisitärklist
- 120 ml vett
- 1 tl meresoola
- 1 – 2 sl taimeõli
- 1 tl guaarakummi
- 1,5 muna (või 1 suur muna)
Täidis:
- 300 g segahakkliha
- 1 mugulsibul
- Meresoola
- Jahvatatud musta pipart
- 50 ml puljongit või vett
Vett (vürts, must terapipar, loorber) või puljongit pelmeenide keetmiseks
Hapukoort ja maitserohelist serveerimiseks
Täidise valmistamine:
Haki sibul peeneks ning sega hakkliha ja veega. Maitsesta jahvatatud musta pipra ning soolaga. Klopi hakkmass ühtlaseks massiks.
Taigna valmistamine:
Pane riisijahu, tärklis ning guaarakummi kaussi ning sega kuivained omavahel. Tee jahuhunniku sisse süvend ning löö sinna muna, lisa ka soo, vesi ning õli. Sõtku taigen ühtlaseks, taigen ei tohiks kleepuda käte külge. Vajadusel lisa riisijahu (või vett) juurde.
Pane taigen kilesse ning jäta paari tunniks jahedasse „puhkama“.
Pelmeenide valmistamine:
Rulli taigen riisijahuga ülepuistatud taignaalusel paari mm paksuseks.
Vormi 6-7 cm läbimõõduga ringid (n: klaasiga). Aseta iga tainaringi keskele teelusikatäis täidist.
Pigista servad kinni.
Servade paremaks kleepumiseks võib need üle pintseldada lahtiklopitud munaga.
Keeda pelmeenid maitsestatud vees või puljongis umbes 5 minutit, kuni need tõusevad pinnale.
NB! Väldi ristsaastumist gluteeniga (KEEDUVESI). Kui on plaanis keeta ka nisujahuga valmistatud pelmeene, siis keeda kõigepealt gluteenivabad pelmeenid ning seejärel alles gluteeni sisaldavad pelmeenid.
Serveeri puljongi ja maitserohelisega, hapukoore või maitsevõiga.
Gluteeni- ja piimavabade pelmeenide valmistamisel ja serveerimisel on mõned nipid, et pelmeenid oleksid maitsvamad ning mahlasemad:
• Jahuta taigen enne vormimist paar kuni 3 tundi külmkapis.
• Vormi pelmeenid käsitsi ühe kaupa, sest taigen kipub lahtirullides kuivama.
• Säilita vormitud pelmeenid märja käteräti all jahedas (kuivamise vältimiseks).
• Enne keetmist jahuta pelmeene külmkapis või külmuta ühe kihina. Peale läbikülmumist tõsta karpi üksteise peale.
• Keetes maitsesta keeduvesi vürtsi, musta terapipra, loorberilehe ning meresoolaga (keeduvesi võiks olla maitselt veidi soolasem, kui tavaliselt).
• Ära keeda pelmeene tugevalt keevas vees (võib servad lahti lüüa).
• Säilita ja soovi korral ka serveeri väheses puljongis või keeduvees (nii tunduvad pelmeenid mahlasemad).