Gluteeni- ja piimavabade pelmeenide mõte sündis Kristel Klettenberg´il, kes enda sõnul oli nagu sütel soovist valmistada maitsvad gluteenivabad pelmeenid.

Üritasin pelmeene valmistada ka pelmeenivormiga, kuid kurvastuseks tõdesin, et riisijahust valmistatud taigen on selleks liiga rabe ning mureneb kergesti.  Seepärast soovitan gluteenivabasid pelmeene valmistada ükshaaval käte vahel.

Umbes 25 – 30 tk (3 portsjonit)

Pelmeenitainas:

20151220_121447

Täidis:

20151220_132012

  • 300 g segahakkliha
  • 1 mugulsibul
  • Meresoola
  • Jahvatatud musta pipart
  • 50 ml puljongit või vett

Vett (vürts, must terapipar, loorber) või puljongit pelmeenide keetmiseks
Hapukoort ja maitserohelist serveerimiseks

Täidise valmistamine:

Haki sibul peeneks ning sega hakkliha ja veega. Maitsesta jahvatatud musta pipra ning soolaga. Klopi hakkmass ühtlaseks massiks.

20151220_133939

Taigna valmistamine:

Pane riisijahu, tärklis ning guaarakummi kaussi ning sega kuivained omavahel. Tee jahuhunniku sisse süvend ning löö sinna muna, lisa ka soo, vesi ning õli. Sõtku taigen ühtlaseks, taigen ei tohiks kleepuda käte külge. Vajadusel lisa riisijahu (või vett) juurde.

20151220_123448

20151220_123716

Pane taigen kilesse ning jäta paari tunniks jahedasse „puhkama“.

Pelmeenide valmistamine:

20151220_133445

Rulli taigen riisijahuga ülepuistatud taignaalusel paari mm paksuseks.

 

 

 

20151220_135133

Vormi 6-7 cm läbimõõduga ringid (n: klaasiga). Aseta iga tainaringi keskele teelusikatäis täidist.

 

 

 

20151220_135548Pigista servad kinni.

 

 

 

20151220_154047

Servade paremaks kleepumiseks võib need üle pintseldada lahtiklopitud munaga.
Keeda pelmeenid maitsestatud vees või puljongis umbes 5 minutit, kuni need tõusevad pinnale.

NB! Väldi ristsaastumist gluteeniga (KEEDUVESI). Kui on plaanis keeta ka nisujahuga valmistatud pelmeene, siis keeda kõigepealt gluteenivabad pelmeenid ning seejärel alles gluteeni sisaldavad pelmeenid.

20151220_170817
Serveeri puljongi ja maitserohelisega, hapukoore või maitsevõiga.

20151220_163934

Gluteeni- ja piimavabade pelmeenide valmistamisel ja serveerimisel on mõned nipid, et pelmeenid oleksid maitsvamad ning mahlasemad:

• Jahuta taigen enne vormimist paar kuni 3 tundi külmkapis.
• Vormi pelmeenid käsitsi ühe kaupa, sest taigen kipub lahtirullides kuivama.
• Säilita vormitud pelmeenid märja käteräti all jahedas (kuivamise vältimiseks).
• Enne keetmist jahuta pelmeene külmkapis või külmuta ühe kihina. Peale läbikülmumist tõsta karpi üksteise peale.
• Keetes maitsesta keeduvesi vürtsi, musta terapipra, loorberilehe ning meresoolaga (keeduvesi võiks olla maitselt veidi soolasem, kui tavaliselt).
• Ära keeda pelmeene tugevalt keevas vees (võib servad lahti lüüa).
• Säilita ja soovi korral ka serveeri väheses puljongis või keeduvees (nii tunduvad pelmeenid mahlasemad).