Taarapõllu talu marja-, puuvilja- ja rabarberijahu
Valikus on astelpaju-, aroonia-, jõhvika-, mustika-, mustsõstra-, pohla-, punasesõstra, õuna- ja rabarberijahu. Marjajahusid sobib lisada putrudesse, küpsetistesse, leiva- ja pannkoogitainasse.
Jahude tootmisel on marjadest eraldatud suurem osa veest ning tulemuseks on mikroobidele ebasoodne kasvukeskkond. Järelejäänud osa kuivatatakse ja jahvatatakse jahuks. Marjajahud sisaldavad palju süsivesikuid, kiudaineid ja karotenoide ning rohkelt mineraalaineid, eriti märkimisväärne on kaaliumisisaldus.
Sojajahu
Sojajahu saab kasutada erinevate küpsetiste valmistamisel. Vahekorras 1,5 mahuosa sojajahu ja 4 mahuosa vett valmistatud segu asendab vormiroogades munapiima. Suurema koguse veega segatud sojajahu ehk sojapiima kasutatakse suppide, putrude, aga ka majoneesi ja järelroogade valmistamiseks.
Hoiatus! Leotamisega pehmendatud toored sojaoad ei ole toiduks kõlblikud. Sojaube peab tingimata keetma, ka idandatud sojaoad vajavad enne toiduks tarvitamist vähemalt 2 minuti pikkust kuumtöötlemist.
Jaanikaunapulber
Jaanikaunapulber on hariliku jaanileivapuu kaunast ehk kaarobist jahvatatud jahu. See on loodusliku magusa maitsega (suhkrusisaldus kuni 72%), sisaldades sahharoosi, glükoosi ja fruktoosi. Maitselt meenutab kakaod ja šokolaadi, kuid selles ei ole kofeiini ega teobromiini, mis tekitavad sõltuvust ja allergiat.
1 osa kakaopulbrit saab asendada 1,5-2 osa jaanikaunapulbriga. Šokolaadi asendamiseks arvesta 3 sl jaanikaunapulbrit + 1 sl vett. Vähenda ka suhkru kogust retseptis.
Herne- ja oajahu
Herne- ja oajahu sisaldavad väärtuslikke valke ja aminohappeid ning sobivad hästi küpsetamiseks või praadimiseks mõeldud tainasse. Totiainerikas hernejahu sisaldab B-rühma ja E-vitamiine, foolhapet, rauda, kaaliumi, tsinki, kiudaineid, valke. Oajahu asemel võib kasutada ka kuivatatud ube, kui need keeta ning püreestada.
Kookospähklijahu ja -laastud
Kookospähklijahu ei sisalda gluteeni, kaseiini ega laktoosi ning on kiudainerikas.
Sobib kasutada küpsetistes teiste jahudega koos. On looduslikult magus, seega tuleks vähendada tainale lisatava suhkru kogust.
Kookoslaastud kaunistavad küpsetisi ja torte ning sobivad müslidesse ja muffinitainasse.
Kastanid, pähklid ja seemned
Kastanid on ainsad madala rasvasisaldusega pähklid (2,26%), samas on neis olevad rasvad peamiselt monoküllastumata rasvhapped. Kastanid on ka head kiud- ja mineraalaine- ning vitamiiniallikad.
Pähklid sisaldavad palju valku ja monoküllastamata rasvhappeid, kaltsiumi, fosforit, magneesiumi ja kaaliumi. Mandlid sisaldavad monoküllastumata rasvhappeid, E-vitamiini, kiudaineid ja piisavas koguses valku. Pähklite röstimine või leotamine muudab need kergemini seeditavaks. Röstimine kuivatab pähklit, mistõttu maitse ja aroom tugevnevad. Pähkleid võib tervelt või hakituna lisada aedviljatoitudessee, salatitesse, pajaroogadesse, magustoitudesse ning jahvatatud kujul tainastesse.
Pähklitest ja mandlilaastudest saab valmistada jahu, mis sobib kasutada küpsetistes.
Seemnete lisamine võimaldab rikastada toite kiudainete, vitamiinide ja mineraalainetega. Linaseemned sisaldavad oomega-3-rasvhappeid, seesamiseemned on head kaltsiumi- ja magneesiumiallikad.