Paksendajateks võivad olla guaarakummi (E412), ksantaankummi (ksantaan), pektiin, jaanileivapuujahu (E410), psyllium´i ehk India teelehe seemnesegu, linaseemnejahu, tapiokk ehk maniokitärklis, aroruut, saago, kartulitärklist, maisitärklis.

Guaarakummi ja ksantaan

Guaarakummi

Guaarakummi

Guaarakummi on guaaraubadest valmistatud vees lahustuv kiudaine. Seda kasutatakse gluteenita küpsetistes tekstuuri parandamiseks, et toode oleks kohevam ja säilitaks kauem pehmuse; samuti kissellides ja kastmetes paksendajana. Enne kuivainetele vedeliku lisamist tuleb kuivained ja guaarakummi omavahel kokku segda.

Ksantaani toodetakse maisisuhkru fermenteerimise teel ja seda kasutatakse samuti paksendajana.

Guaarakummi ja ksantaani üledoseerimisel on tulemuseks raske, pundunud, vintske või isegi veidi limase tekstuuriga toode.

Ksantaani ja guaarakummi doseerimine: 1 kg jahule lisada 20 g.

Psyllium ehk India teelehe seemnekestade jahu

Psyllium ehk India teelehe seemnekestade jahu

Psyllium ehk India teelehe seemnekestade jahu

Psyllium´i ehk India teelehe seemnekestade jahu on Plantago psyllium´i seemnetest valmistatud paksendaja. Vees lahustuv kiudaine, mida võib kasutada küpsetamisomaduste parandamiseks  ja kiudainesisalduse suurendamiseks. Selle jahu kasutamine aitab siduda niiskust ning kergitada tainast, samuti muudab see toote siduvamaks, tulemuseks on vähem rabedam küpsetis. Segada jahu hulka või lisada taignavedelikule ja jätta hetkeks paisuma.

Jaanileivapuujahu

Jaanikauna seemnetest saadakse kummitaolist ainet, mida kasutatakse paksendajana kastmetes ja gluteenita tainastes.

Jaanileivapuujahu

Täisteralinaseemnejahu

Täisteralinaseemnejahu ehk jahvatatud linaseemned on eestimaistest toorainetest kõige odavam paksendaja. Linaseemned on vitamiini- ja mineraalainerikkad ning neid sobib lisada müslidesse, putrudesse ning kasutada mitmesuguste küpsetiste valmistamisel.