Hirss

Hirss

Hirss on hästi seeditav ja sisaldab palju mineraalaineid – räni, rauda, magneesiumi, kaaliumi, fosforit jt – ning B-rühma vitamiine.

Hirsitange saadakse hirsiteradest tuumade vabastamise ning lihvimise teel, neist valmistatakse putru, suppi jm. Tangud on ümmargused, kollased, mati pinnaga ja hästi märgatava pruunika idutäpiga. Enne keetmist on soovitatav tangu sooja veega pesta, leotada, kupatada, röstida või väheses õlis kuumutada – see annab meeldiva pähklise maitse. Keetmiseks tuleb võtta 2 osa vett ja 1 osa hirsitangu. Hirsitangud keevad pehmeks 20-40 min, paisudes 3-4 korda.

Sobib kasutada küpsetistes, täidistes, kotlettides, suppides, putrudes, püreedes.

Hirsihelbed lasta korraks keema ja seejärel kaane all paisuda. Võib kasutada suppides, kotlettides, müslides, magustoitude valmistamisel.

Hirsijahu on veidi tugevama maitsega kui riisijahu, kuid palju pehmema tekstuuriga. Seda võib lisada koos teiste gluteenita jahudega küpsetistesse. Hirsijahu muudab tooted „jämedakoelisemaks“ ning lisab küpsetistele huvitava krudina.

Paisutatud hirssi sobib kasutada hommikuüslides, trühvlite ja küpsetiste valmistamisel.

Hirsimannat võib kasutada ka magustoitude ja küpsetiste valmistamisel. 

Teff ehk Abessiinia lembehein on üks hirsi alamliike. See väga väikeste teradega Etioopia päritolu kõrreline on äärmiselt toitainerikas – sisaldab kiudaineid, kaltsiumi, rauda, tsinki ja kaaliumi enam kui teised teraviljad. Toiduvalmistamisel kasutatakse teradest jahvatatud jahu.

Kinoa

Kinoa

Kinoa (quinoa) ehk Tšiili hanemaltsa seemned meenutavad hirsi- ja seesamiseemneid.
Olenevalt sordist võib seemnete väliskest olla läbipaistev või roosa, oranž, punane, punakaslilla või must.

Kinoaseemned sisaldavad rasvhappeid, mitmesuguseid kiudaineid, parajas koguses B2- ja E-vitamiini ning mineraalainetest magneesiumi, rauda, vaske, tsinki, fosfori ja kaltsiumi. Paljude teraviljadega võrreldes on kinoa tunduvalt valgurikkam. Kinoad peetakse kergesti seeditavaks toiduks, seega sobib ta hästi ka väikelastele

Kinoaseemned on kaetud kibeda saponiinikihiga, mis tuleb enne keetmist maha pesta. Seemneid võib enne keetmist röstida, see tugevdab nende iseloomulikku lõhna. Keedetakse 10-15 minutist. Kinoa sobib suurepäraselt riisi, kuskussi ja pasta asendamiseks.

Kinoajahu kasutatakse leibade ning pastataigna valmistamisel, samuti maitse ja tekstuuri elavdamiseks muffini-, saia- ja pannkoogiretseptides.

Paisutatud kinoaterad

Paisutatud kinoaterad

Paisutatud kinoa terad sobivad hommikumüsli sisse, niisama näksimiseks kui ka küpsetiste lisandiks.

Kinoahelbeid kasutatakse müsli, küpsetiste, suppide, erinevate magustoitude ning putrude valmistamisel ja küpsetiste peal puisteks.