kookospiimad ja -kreemidKookospiim liigitatakse rasvasisalduse järgi kookospiimaks (coconut milk), kookospähklikooreks (coconut cream), mis sisaldab vähem vett kui kookospiim ning kookospähklikreemiks (cream of coconut), millele on lisatud suhkrut.

Kookospiim asendab suurepäraselt nii piima, kohvikoort kui vahukoort.

Kookoskoort, -kreemi või -piima tahket osa saab vahustada, kuid see ei saavuta päris vahukoore konsistentsi. Vahustatuna on soovitatav seda säilitada külmkapis.

Kuna kookospiim sisaldab palju rasva, siis on sellel samad kasulikud omadused, mis kookospähkliõlil.

Kookospiim MIDZU sojapiimamasinaga

1 l piima saamiseks kulub100-130 g kookoshelbeid ning 1 l vett.
Toimige samuti nagu sojaubade puhul. 

Kookospiim kookospähklist

  • 1 kookospähkel
  • 300 – 400 ml vett. Vee kogus oleneb sellest, kui paksu piima soovid saada.

Kookospähkli avamist alusta aukude torkamisest, näiteks tugeva noaga koore tipus asuvatesse pehmetesse kohtadesse ehk „silmadesse“. Kurna aukudest voolav kookospähklivesi anumasse. Kookosvesi peab olema selge ning meeldiva magusa maitsega. Ühes kookospähklis on 100-200 ml kookospähklivett.

Poolita koor, pöörates pähklit aeglaselt ning lüües seda lihavasara või taignarulliga umbes kolmandiku kõrguse kohalt („silmadest“ allpool).

Eemalda noaga kraapides valge viljaliha. Pane viljaliha koos pähklist nõrgunud kookosveega kannmikserisse ja lisa veel 300-400 ml vett. Purusta täisvõimsusel, kuni segu muutub ühtlaseks kreemiseks vedelikuks (umbes 5 minutit). Kata sõel marliga  ning tõsta saadud vedelik sõelale. Lase nõrguda. Pigista marlis olevast kookosmassist välja võimalikult palju kookospiima. Vala segu säilitusnõusse ning säilita jahedas.

Kookosjogurt

kookosjogurtKookosjogurtit saab valmistada kookospiimast, lisades jogurtijuuretist (bakterkultuuri). Kuumuta kookospiima temperatuurini 43 kraadi, seejärel sega hoolikalt hulka bakterkultuur ning hoia ühtlase 43 kraadi juures soojenduskapis või termokastis umbes 6 tundi. Võid jogurti panna ka praeahju ja lülitada seal põlema valguse, mis peaks hoidma ahju veidi üle 40 kraadi. Soojas hoidmise ajal ära kookospiimakaussi loksuta.

Bakterkultuurid annavad kookospiimale jogurti maitse ning paksendavad seda veidi. Valmis kookosjogurt pane külmkappi jahtuma vähemalt 2 – 3 tunniks. Jahutamine peatab käärimisprotsessi ning võimaldab jogurtil pakseneda.

Bakterkultuure saab osta nt. netipoest sojapood.ee-st.

Juuretisena võib kasutada ka olemasolevat maitsestamata kookosjogurtit.

Kookoskondenspiim

150 (180) g kookoskondenspiima valmistamiseks kulub kookospiima tahket osa 200 (250) g ja roosuhkrut 50 (70) g.

Enne avamist hoia purki külmkapis ja ära loksuta. Pärast avamist koori ettevaatlikult tahkem osa ära ning jäta vedelik purki. Pane kookospiima tahke osa potti koos roosuhkruga, sega hästi ning kuumuta tasasel tulel. Kui suhkur on sulanud, jätka segu kuumutamist keskmisel kuumusel ilma kaaneta 20-30 (vahel isegi kuni 1 tund) minutit, kuni segu pakseneb või saavutab temperatuuri 105 kraadi. Võta tulelt ning lase jahtuda.

Kookospähkliõli ja kookosrasv

kookosrasvKookospähkliõli ja kookosrasv saadakse kookospalmi viljast ehk kookospähklist. Külmpressitud kookospähkliõli on rikkaliku maitse ja aroomiga. Sisaldab küllastatud rasvhappeid 92%, kusjuures enamus nendest on keskmise ahelapikkusega rasvhapped.

Kookosõli sisaldab monoküllastamata rasvhapped – 100 g/ 5,8 g ning polüküllastamata rasvhapped – 100 g/ 1,8 g. Sisaldab ka lauriinhapet, millel on väga tugev mikroobide- ning seenevastane toime.

Tänu kõrgele küllastunud rasvhapete sisaldusele sobib kookospähkliõli ja -rasv praadimiseks ja küpsetamiseks. Kuuludes stabiilseimate õlide hulka, oksüdeerub ja rääsub väga aeglaselt. Kookosõli ei ladestu rasvkoesse ning soodustab rasvade põletamist, mistõttu seda kasutatakse kaalulangetamisel.

Rafineerimata kookospähkliõli omandab pehme konsistentsi 15-19 ˚C juures, sulab juba 24-25 °C juures ning hakkab suitsetama 210 °C juures. Tuleb samuti jälgida, et ei kookosõli ei hakkaks suitsema. Kookosõli ja -rasv madaldab toidu GI.