“Tervist toetavad toidud. Veresuhkrusõbralik kokkamine” autoriteks on Diabeedikooli ja Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingu kogemusnõustajad Maire Vesingi ja Merilin Vesingi.

Maire on toitumisterapeut ning koka eriala õpetaja, kes lisaks oma põhitööle korraldab laste diabeedi laagreid ning koolitusi eritoitumise teemal. Tütar Merilin on 10-aastase diabeedistaažiga omandanud mitmeid kogemusi veresuhkru tasakaalustamiseks. Koos on nad kokku pannud retseptiraamatu, mis sisaldab lisaks argipäevatoitudele ka peotoite ning roogasid, mida eelistada kõrgema veresuhkru korral.

Diabeedikooli ja Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingu kogemusnõustaja Kristi Peegel on kirjutanud raamatu eessõnas:

“Hoiad enda käes teost, mida järgides on Sul võimalik õppida hästi sööma. Selleks, et veresuhkru stabiilsena hoidmise vajadusest aru saada, ei tasu oodata diabeedi diagnoosi. Veresuhkur kõigub ka tervel inimesel ja sõltuvalt toidust, mida süüakse, ei püsi see alati 4 ja 7 mmol/l vahel, vaid tõuseb suure koguse kiirete süsivesikute mõjul ka oluliselt kõrgemale, mis omakorda seab ohtu nii meie tervise kui ka söömise järgse enesetunde. Võime ju öelda, et igasugune veresuhkru kõikumine on ühtepidi justkui paratamatus, teisalt aga teame, et see on siiski meie enda juhitav, mida ja kui palju suhu pistame. Maire ja Merilin on koos oma raamatusse koondanud sellised retseptid, mis aitavad veresuhkru hoida võimalikult stabiilsed ja seda ka olukorras, kus inimesele on diagnoositud diabeet. Ei olegi oluline, millist tüüpi diabeet – veresuhkrut peavad kõik normi piires hoidma, et elada hästi, pikalt ja kvaliteetselt, et organid ei saaks kõrgest veresuhkrust kahjustada”.

Raamat ilmub aprilli lõpus. Lisaks raamatupoodidele ning Kirjastuse Otto Wilhelm fb -le saab raamatut osta ka Eritoitumine ning ELDÜ e-müügi kaudu.

Õige pea saad vaadata ka raamatus olevate toitude toitainete sisalduse tabeleid, et saaksid vajadusel ümber arvutada toitude süsivesikute, valkude, rasvade ja energiasisaldust.