Taimseid piimasid võib osta poest valmis kujul või valmistada spetsiaalse piimamasinaga, blenderi või sauseguriga. Järgnevalt kirjeldan mõningate selle raamatu retseptides kasutatud taimsete „piimade“ valmistamise erinevaid võimalusi.
Sojapiima valmistamine MIDZU sojapiimamasinaga
1 l sojapiima valmistamiseks kulub 70-100 g sojaube ja umbes 1 l vett. Sojapiim on sojaubadest valmistatud jook.
Leota geenmuundamata sojaubasid 8-12 tundi, vaheta paar korda vett. Pärast leotamist hõõru sojaubasid käte vahel, et kestad eemalduksid, loputa.
NB! Kestade paremaks eemaldamiseks pane leotatud oad 5 minutiks kaane alla kuuma vette seisma.
Sorteeri välja kõik katkised ning riknemistunnustega sojaoad. Puista puhastatud sojaoad masina kannu. Parema maitse saamiseks võid lisada peotäie kookoshelbeid või leotatudkooritud mandleid.
Lisa 0,8-1,2 l vett ning kontrolli, et vee tase jääb märkide „max“ ja „min“ vahele.
Aseta sojapiimasina kannule kaas peale, pane juhe seinakontakti. Vali „Menu“-nupu abil programm „Soaked bean“ (leotatud oad) ning vajuta „Start“. Valitud programm hakkab tööle. Programmi lõppedes eemalda esmalt juhe kontaktist ning tõsta masinalt kaas.
Vala kuum sojapiim sõelale ning lase nõrguda. Sõelale jääv hele sojamass on okara, mis on hea proteiini- ning kiudaineteallikas. Säilitamiseks võib okarat kuivatada või sügavkülmutada.
Okarat saab lisada küpsetistele, putrudele, vahvlitaignasse ning pannkookidele.
Pehme tofu valmistamine
1 l sojapiimast saab umbes 200 g pehmet tofut ehk maitsestamata taimset kohupiima.
Lase sojapiimal jahtuda 60 kraadini. Sega 1 l sojapiima hulka 2 sl värskelt pressitud sidrunimahla, sega õrnalt ja oota15-20 minutit, kuni tekkib õrn kalgend (vadak hakkab eralduma). Vajadusel lisa sidrunimahla.
Kata sõel marliga ja vala kalgend marliga vooderdatud sõelale. Nõruta, kuni oled saanud sobiva konsistentsiga kohupiimamassi.
Tofu säilib külmkapis 10-15 päeva, vajaduse korral võib seda külmutada.
Sojajogurt
Sojapiim hapendatakse nii, et lisatakse jogurtijuuretis (bakterkultuur), mida saab näiteks netipoest sojapood.ee.
Sojajogurt on õrna ja puhta maitsega, meeldiva konsistentsi, madala happesusega, ilma laktoosi, kaseiini ja kolesteroolita.
Sojatoorjuust
600 g-st jogurtist saab umbes 400 g kaseiinita sojatoorjuustu.
Aseta marli või köögipaberiga vooderdatud sõel kausi kohale. Kummuta sojajogurt sõelale ja kata toidukilega. Tõsta jogurt terveks ööks kausi kohal külmikusse nõrguma. Kasuta järgmisel päeval.
Valmista sojamajonees
- 100 g sojapiima
- 200 ml oliiviõli või mõnda teist meelepärase maitsega taimeõli
- 1 sl valge veini äädikat või sidrunimahla
- Meresoola
- 1 tl agaavisiirupit või mett
- Soovi korral gluteenivaba sinepit
Vala sojapiim, meresool, agaavisiirup või mesi ja soovi korral sinep kõrgesse saumikseri anumasse, lülita saumikser tööle. Vala aeglaselt peene nirena juurde taimeõli. Jätka töötlemist kuni majonees hakkab paksemaks muutuma (2-3 minutit). Lisa valge veini äädikas või sidrunimahl, kontrolli maitset.
Rainbow´sojajogurt
- vesi
- orgaanilised sojaoad
- mahe maisitärklis
- jogurtijuuretis
Magus sidruni-vanillimaitsega tofukreem
OÜ Bon Soya toode on müügil nt Prismas.
Koostis:
- tofumass
- suhkur
- sidrunimahl
- taimne õli
- sidruniaroom
- vaniliin
- säilitusaine sorbiinhape
Vahustatav soja-, riisi- ja kookosvahukoor
Soyatoo! kaubamärk. Müügil nt Tallinna Mahemarketi „Parimas poes“ ja Tartu tervisetoidu kaupluses Via Naturale.