Gluteenivaba dieet

Gluteen on teraviljavalk, mida leidub looduslikult nisus, odras ja rukkis, vahel ka kaeras, kui see ei ole puhtalt kasvatatud ja koristatud. Ka gluteenita teraviljade (riis, hirss ja tatar) jahud võivad sisaldada gluteeni, kui samade seadmetega jahvatatakse vaheldumisi gluteenita ja gluteenirikkaid teravilju. Garanteeritult gluteenitu on jahu vaid siis, kui veski, kus seda jahvatatakse, toodab vaid gluteenituid teraviljajahusid ning gluteenitu teravilja sees pole kasvanud teisi teravilju.

Hirsi ja tatra kohta esitatakse vasturääkivaid andmeid. Mõned jätavad ka need gluteenivabast dieedist välja.

Maisi peetakse gluteenivabaks, samuti võõramaiseid teravilju amaranti ja kinoad – nendest valmistatud jahud, leib, makaronid, müslid, spagetid ning muud teraviljatooted ei sisalda gluteeni. Maisiga tasub siiski ettevaatlik olla, sest selle vastu esineb sageli talumatust. Tegelikult võib esineda talumatust iga teravilja, ka riisi suhtes. Sümptomid kaovad alles siis, kui kõik talumatust tekitavad teraviljad on menüüst välja jäetud.

Gluteeni sisaldavad peaaegu kõik tavalised teraviljatooted: müslid, koogid, leivad, saiad, küpsised, pastad, lasanjeplaadid, jahud, vahvlid, õlu ja kali, suurem osa paki- ja purgisuppe, teatud kastmed, vorstid jm lihatooted, magustoidud, vahvliga kommid ja jäätised jne. Ka beebidele mõeldud valmistoitudes on gluteeni sisaldavaid teravilju. Gluteenivabal dieedil olles tarvitage vaid neid teraviljatooteid, mille pakendile on sõnaselgelt kirjutatud, et need on gluteenivabad.

Maitseainedki võivad sisaldada nisust täiteaineid ja kõik rosinad pole gluteenita, neile võidakse lisada natuke jahu, et nad vähem kleepuksid. Gluteeni leidub ümbrikuliimis, kust see võib organismi sattuda, kui niisutate liimi keelega. Gluteeni võivad sisaldada näiteks ka hambapastad, kosmeetikatooted ning väikelastele mõeldud näpuvärvid.

Gluteeni võivad sisaldada lisaained, mida leidub peaaegu kõikides tööstuslikult toodetud toitudes. Lugege alati pakendilt koostisosi, et olla täiesti kindel, et toode ei sisalda gluteeni. Pöörake tähelepanu ka lisa- ja abiainetele. Kui pakendile on näiteks kirjutatud juurvilja- või taimevalk (proteiin), siis see võib olla nisuvalk, kui pole täpsustatud, et tegemist on maisi-, kartuli- või riisivalguga. Ka maltodekstriin ja tärklis, samuti modifitseeritud tärklis võivad pärineda nisust, välja arvatud juhul, kui on sõnaselgelt öeldud, et on tegemist kartuli või mõne muu vilja maltodekstriiniga. Sobivad ka maniokitärklis tapiokk, marantast saadav aroruut ja saagopalmisäsist tärklis, paksendajaks võib kasutada karrageeni. Ka küpsetuspulbril lugege alati koostist. Pärm ostke kindlasti gluteenivaba.

Gluteeni sisaldavad või võivad sisaldada veel järgmised lisaained:

  • linnaseäädikas, linnased ja linnastest maitse- ja lõhnaained;
  • taimne kummi (-vaik), kui see pole jaanileiva-/kaarobi- või oavaik;
  • sojakaste – seda võib tarbida vaid siis, kui saab olla täiesti kindel, et see ei sisalda nisu ega esine ka sojatalumatust;
  • stabilisaatorid;
  • lõhna- ja maitseained;
  • emulgaatorid;

Kui tooted, mis ei sisalda teravilju ning eelnevalt välja toodud lisandeid ja lisaaineid, on gluteenivabad. Seadusega on lubatud nimetada ka neid tooteid gluteenivabaks, mille gluteeni sisaldus toidus ei ületa 20 mg kilogrammi kohta. Seega peavad rangel gluteenivabal dieedil olevad inimesed olema täiesti veendunud toote puhtuses. Ka näiteks riisi ja tatratoodete puhul oleks mõistlik uurida, et samas tootmises ei valmistata ka nisujahust tooteid.