Laktoositalumatus (ehk piimasuhkrutalumatus) on tuntud rohkem Põhjamaades, eriti Soomes. Kuna Soomes on nõudlus laktoosivabade toitude järele suurem, on ka sealne tootevalik palju rikkalikum kui meie poeriiulitel pakutav. Esindatud on tootjad Milbona, Flora, KingFrais, Velbo, Valio Eila, Valio Hyla, Valio Gefilus, Crème Bonjour, Arla Keittiö, Pirkka, Rainbow, Philadelphia jt.
Kerge laktoositalumatuse korral võivad sobida siiski hapupiimatooted, sest neis on piimhappebakterid lõhustanud laktoosi osaliselt piimhappeks. Mida happelisem hapupiimatoode, seda vähem sisaldab see laktoosi. Kergema häire korral sobivad vahel ka vähendatud laktoosisisaldusega tooted. Neis on laktoosisisaldust vähendatud loodusliku ensüümi laktaasi abil, mis tavapäraselt ka meie organismis laktoosi lõhustab.
Täieliku laktoositalumatuse korral tuleb kasutada laktoosivaba märgistusega piimatooteid. Laktoosita piimatoodetes on laktoos lõhustatud kaheks lihtsuhkruks – glükoosiks ja galaktoosiks. Seetõttu võivad sellised tooted tunduda maitselt veidi magusamad.
Ka Eestis on poodidesse müügile jõudnud mitmesugused laktoosita tooted, nt:
- Valio Eila laktoosivaba piim;
- Valio Eila laktoosivaba või;
- ICA laktoosivaba vahukoor;
- Tere laktoosivaba kohupiimapasta;
- Farmi laktoosivaba hapukoor;
- ICA Crème fraîche’i köögikreem;
- Tere laktoosivabade koorejogurtite LaCrema sari;
- Valio laktoosivabad Gefiluse jogurtid;
- Valio köögikoor;
- Philadelphia laktoosivaba toorjuust;
- kitsepiimast laktoosivaba kreemjuust;
- Tere laktoosivaba kodujuust;
- Landkrone Öko oliivimargariin külmpressitud oliiviõliga, hüdrogeenimata;
- Rapunzeli taimne margariin Prima-Olive, kolesteroolivaba, hüdrogeenimata;
- mitmesugused laktoosivabad juustud (valminud juustud).
Ei tohiks unustada, et laktoosita piimatooted sisaldavad siiski kaseiini (piimavalku), juhul kui need ei ole valmistatud taimsetest toorainetest. Seega laktoosita või vähendatud laktoosisisaldusega tooted kaseiinitalumatuse korral ei sobi.
Laktoosita küpsetiste retseptid leiad raamatust „Tervise hoidmise toidud 3. Laktoosita. Kaseiinita. Gluteenita.“