Taimsed õlid on oliivi-, kookos-, seesami-, linaseemne-, kanepi-, viinamarjaseemne-, avokaado-, mandli-, soja-, Kreeka pähkli-, kõrvitsaseemne- ja rapsiõli.
Salatites eelista külmpressitud ja rafineerimata õlisid, näiteks oliiviõli, linaseemne-, kanepi- või muid oomega-3-rikkaid õlisid.
Praadimiseks ja küpsetamiseks tuleks kasutada kõrgeid temperatuure taluvaid troopilisi õlisid – kookos- või palmiõli või -rasva.
Oliiviõli
Väga kvaliteetne oliiviõli sisaldab 75% monoküllastamata rasvhappeid (peamiselt olehapet), 13% küllastatud rasvhappeid, 10% oomega-6-rasvhappeid ja 1-2% oomega-3-rasvhappeid. Külmpressitud oliiviõli on rikas antioksüdantide poolest. Oliiviõli ei ole nii kuumakindel kui paljud teised õlid. Kui kasutada küpsetamiseks külmpressitud oliiviõli, tuleb jälgida, et ei kasutataks pikka aega väga kõrget temperatuuri (ei tohi suitsema hakata, olenevalt õli kvaliteedist on suitsemispunkt 190 – 210 kraadi). Oliiviõli sobib seega paremini kiireks ja kergeks praadimiseks ning vokkimiseks. Suitsemispunkt (inglise smoke point) näitab temperatuuri, mille juures õli lagunema ja suitsema hakkab. Niisuguse õliga praetud toit omandab ebameeldiva maitse. Suitsemispunkti ületamisel tekivad õlis ohtlikud kantserogeensed ühendid (aldehüüdid).
Külmpressitud õli peaks säilitama valguse ja õhu eest kaitstuna pimedas ning tumedates väikestes klaaspudelites (väikestes seetõttu, et kord juba avatud pudel tuleks õhu juurdepääsu tõttu võimalikult kiiresti ära tarvitada) umbes 15 kraadi juures. Oliiviõliga sarnase koostisega on ka avokaado- ja mandliõli.
Kookospähkliõli ja kookosrasv
Kookospähkliõli ja kookosrasv saadakse kookospalmi viljast ehk kookospähklist. Külmpressitud kookospähkliõli on rikkaliku maitse ja aroomiga. Sisaldab küllastunud rasvhappeid 92%, kusjuures enamus nendest on keskmise ahelapikkusega rasvhapped.
Kookosõli sisaldab monoküllastamata rasvhapped 5,8 g 100 g kohta ning polüküllastamata rasvhapped 1,8 g 100 g kohta. Sisaldab ka lauriinhapet, millel on väga tugev mikroobide- ning seenevastane toime.
Tänu suurele küllastunud rasvhapete sisaldusele sobib kookospähkliõli (-rasv) praadimiseks ja küpsetamiseks. Kuuludes stabiilseimate õlide hulka, oksüdeerub ja rääsub väga aeglaselt. Kookosõli ei ladestu rasvkoesse ning soodustab rasvade põletamist, mistõttu seda kasutatakse kaalulangetamisel.
Rafineerimata kookospähklirasv omandab pehme konsistentsi temperatuuril 15-19 kraadi, sulab juba 24-25 kraadi juures ning hakkab suitsetama 210 kraadi peal. Tuleb jälgida, et kookosõli ei hakkaks suitsema.
Rapsiõli
Rapsiõli sisaldab 5% küllastunud rasvhappeid, 57% oleiinhapet, 26% oomega-6-rasvhappeid ja 10-15% oomega-3-rasvhappeid. Külmpressitud rapsiõli on oma oomega-3-rasvahepete sisalduse tõttu ideaalne salatiõli. Enamik poodides müügil olevatest rapsiõlidest on rafineeritud õlid, seetõttu võib kasutada kõrgel kuumusel praadimiseks, kuid mitte salatiõlina ja mitte tihti.
Linaseemneõli
Linaseemneõli sisaldab 9% küllastunud rasvhappeid, 18% monoküllastumata rasvhapet (oleiinhapet), 16% oomega-6- ja 57% oomega-3-rasvhappeid. Rääsub väga kiiresti, mistõttu tuleb seda õli hoida jahedas ning kindlasti ei tohi seda kuumutada. Alternatiivina saab kasutada värskelt jahvatatud linaseemneid putrude ning smuutide koostises.
Palmirasv
Palmirasv sisaldab 50% küllastunud rasvhappeid, 39% monoküllastumata rasvhappeid, 10% polüküllastumata rasvhappeid.
Küpsetised
Küpsetistes sobib rasvainena kasutada peale kookosrasva ja taimeõlide ka taimeõlide baasil valmistatud osaliselt hüdrogeniseerimata (transrasvadeta) taimseid margariine.
Nendeks on näiteks:
- Rapunzel´i taimne margariin Prima-Olive. Koostis: hüdrogeniseerimata palmirasv, desodoreeritud päevalillõli, vesi, esimese kümpressi oliiviõli 12,00%, meresool, sidrunimahl.
- Landkrone Öko esimese külmpressi oliiviõliga. Koostis: päevalilleõli, taimsed rasvad, vesi, esimese külmpressi oliiviõli, emulgaator: päevalilleletsitiin, sidrunimahl, meresool.
Toiduainetepakendil ei pea märkima, kas toode sisaldab transrasvu või mitte. Küll aga peab pakendil näitama, kas toode sisaldab hüdrogeenitud rasvu. Seega, kui leiate pakendil koostisosade nimekirjast hüdrogeenitud rasvad, siis on suur tõenäosus, et see toode sisaldab transrasvhappeid.
Ökologiline mandlivõi
Ökologiline mandlivõi ei sisalda konsistentsi parandavaid lisaaineid, seetõttu on ta algselt purgis “kihistunud” kujul, purustatud mandlimass all ja õli peal. Enne tarvitamist tuleks see hoolikat segada. Valge mandlivõi valmistatakse kooritud ja röstitud mandlitest, mis seejärel jahvatatakse eriti peeneks kuni saadaks siidine pasta, mille maitse on mahe ja magus. Mandlivõi on magneesiumi- kaltsiumi- ja kaaliumirikas.
Pähklivõi
Pähklivõi valmistatakse samuti nagu mandlivõi.
Kakaovõi
Kakaovõi on tervetest kakaoubadest eraldatud maheda ja pehme maitsega rasv. Valmistamine käib külmpressmeetodil, nii säilivad looduslikud toitained säilivad kõige paremini.
Kookoskreem
Kookoskreem (Morgenland) sisaldab 22% kookosõli, 78% purustatud kookost.