Kergitamiseks võib kasutada söögisoodat koos toiduhappega või gluteenivaba küpsetuspulbrit. 

Sooda tuleb segada kuivainete hulka enne tainale lisamist. Kui kasutatakse soodat, peab tainas sisaldama ka sidrunimahla või –hapet. Soodaga tainast peab segama kiiresti ja seda pole hea jätta sooja ruumi seisma, muidu on tulemuseks lame ja tihke küpsetis. Sooda üledoseerimisel muutub toode seebi- või metallimaitseliseks, ka on see sageli tükiline ja ebaühtlane.

Kodune kiirküpsetuspulber

Gluteenita küpsetuspulber

Gluteenita küpsetuspulber

Kodune kiirküpsetuspulber koosnebki võrdsetes osades söögisoodast ja sidrunhappest või viinakivist.

Tööstuslikud küpsetuspulbrid sisaldavad kahte hapet ja soodat. Neist üks hape reageerib soodaga niiskuse mõjul toatemperatuuril, teine hakkab mõjuma alles taina kuumenemisel ega vaja niiskust. Küpsetuspulber tuleb hoolikalt segada kuivainete hulka.

Gluteenita küpsetuspulbri koostis: viinakivi, ökomaisitärklis, sooda.

Doseerimine: 500 g glueenita jahu kohta 20 g küpsetuspulbrit.