Tapiokk ehk maniokitärklis
Tapiokk ehk maniokitärklis on manioki mugulatest valmistatav teratärklis. Maniokk on kartuli ja bataadi järel maailmas tähtsuselt kolmas mugulvili. Mugulate maitse järgi eristatakse mõru ja magusat maniokki. Maniokimugulad on pealt kaetud korgikihiga, tärkliserikas sisu on valkjas. Mugulates leidub mürgist sinihapet, seepärast tarvitatakse neid peamiselt keedetult. Tööstuslikult eelistatakse kasvatada magusat maniokki, kuna see on tärkliserikkam ja sinihapet sisaldab ainult koor. Mugulatest valmistatakse jahu (nn Brasiilia aroruuti) ning teratärklist (tapiokki).
Tapiokitärklist müüakse pärlikeste, helveste, pulgakeste ja jahuna. Jahu on äärmiselt pehme ja kannatab suurepäraselt sügavkülmutamist, ei lase küpsetistel laiali pudiseda ega mureneda ja annab ilusa heleda värvi. Miinuseks on toitainete vaegus ja suur kalorisisaldus. Toiteväärtuselt jääb see alla isegi töödeldud nisujahule. Tugeva maitsega, kuid sellega on hea paksendada kastmeid, suppe, magusroogi ja küpsetisi, sest tärklis omandab selle toidu maitse, kuhu seda lisatakse.
Aroruut
Aroruut on mitme troopilise ja lähistroopilise taime (maranta, kurkumi, kanna, manioki) juuremugulaist saadav kergesti seeditav toitainerikas gluteenitu toidutärklis. Kasutatakse selgete kastmete ja suppide paksendamiseks.
Saago
Saago on Vaikse ookeani edelaosa saartel kasvava saagopalmi tüvesäsist valmistatud tärklis.
Kartulitärklis
Kartulitärklist saadakse kartulimugulatest. Kasutatakse paksendajana kissellides, suppides, kastmetes ning tainastes paksendajana ning marjapirukates marjamahla sidumiseks. Enne kissellile või kastmele lisamist tuleb kartulitärklis segada külma vee või mahlaga. Kartulitärklist ei tohiks liigselt kuumutada, sest siis kissell või kaste muutub uuesti vedelaks.
Helmi kartulitärklisegraanuleid (pallid, tangud, pärlid) on valmistatud esmaklassilisest kartulitärklisest ja siirupist. Kasutatakse putrude, kissellide, lameleibade valmistamisel.
Maisitärklis
Maisitärklist kasutatakse suppide, tainaste, kastmete ja kissellide paksendajana. Vedelate toitude puhul segage tärklis kõigepealt külma veega (või muu vedelikuga). Paksendamiseks vajab paariminutilist kuumutamist. Enne tainasse lisamist tuleb see segada kokku teiste kuivainetega.
Maisitärklist tuleb arvestada veidi rohkem kui kartulitärklist (vahekorras 1,5:1).