Gluteenita kaer (soome puhdas kaura, inglise pure oats) on gluteeni sisaldavatest teraviljadest eraldi kasvatatud, töödeldud ja pakitud kaer.
See on hea magneesiumi- ja B-rühma vitamiinide allikas, sisaldab ka fosforit, kaaliumi, rauda, vaske ja kiudaineid.
Kaerahelbed saadakse kaeratangudest, mida aurutatakse ja muljutakse laiaks siledatel valtsidel, nii et nad muutuvad õhukesteks helvesteks. Saadud helbed kuivatatakse. Eristatakse täistera- ja kiirkaerahelbeid (kaeratera on lõigatud kolmeks). Sobib kasutada putrude, küpsiste, küpsetiste valmistamisel ning puisteks.
Kaerajahu sisaldav tainas jääb tavalisest vedelam, kuna kaera veesidumisvõime on madal.
Sobib küpsiste ja pudru valmistamiseks ning teiste jahude koostises.
Tatar sisaldab palju kiudaineid, ent vähe kaloreid ja rasva. Tatratoitude söömine soodustab seedimist.
Tatrahelbed sobivad paneerimiseks ja toiteväärtuse tõstmiseks saiade, sepikute ja teiste taignate koostises.
Tatrajahu on peene tekstuuriga kvaliteetne gluteenitu jahu pannkookide, küpsiste, leibade, saiade, sepikute ning kookide küpsetamiseks.
Paisutatud tatraterad sobivad müslisse, küpsetiste ja maiustuste valmistamiseks.
Röstimata tatar sobib maheda maitse tõttu kala ja magustoitudega ning hommikueineks.
Amarant ehk rebasehein on pikkade punaste õiekobaratega üheaastane rohttaim. Hirsist veidi suuremad kollakad seemned on meeldiva lõhna ja maheda pähklise maitsega
Amarant sisaldab teraviljadega võrreldes palju enam täisväärtuslikke valke ja mineraalaineid (magneesiumi, rauda), lisaks ka mitmeid vitamiine, taimset rasva ning rohkelt kiudaineid. Kaltsiumi leidub amarandis kaks korda enam kui piimas.
Seemneid kasutatakse suppides, putrudes ja koos aedviljadega serveerituna.
Röstimine parandab seemnete maitset ning need paisuvad tugevasti. Paisutatud amarandiseemneid võib kasutada tainaste koostises, müslides ning maiustuste valmistamisel.
Amarantihelbeid lisatakse hommikusöögi helveste segusse, müsli koostisse ning näksimiseks.
Amarantijahust on niiske ja magus. Sellest tehakse lamedaid küpsetisi, pannkooke ja vahvleid.