Avaldatud: 22. november 2016
Makroonid
Siirupi valmistamine:
- 200 g suhkrut
- 75 ml vett
Kuumuta suhkur ja vesi potis. Sega, kuni suhkur sulab ja mass hakkab keema. Kuumuta siirup 118 kraadini (umbes 6-8 min). Tõsta tulelt.
- 2 munavalget (võid asetada paariks päevaks külmikusse kaane alla)
Vahusta munavalged. Vahustamist jätkates nirista suhkrusiirup kausi serva mööda munavalgete sisse, jätka vahustamist kuni oled saavutanud tugeva ja elastse massi.
- 2 munavalget
- 200 g mandlijahu
- 200 g tuhksuhkrut
Sõelu tuhksuhkur ja mandlijahu. Sega 2 munavalget mandlijahu-tuhksuhkru seguga. Saadud tulemus peab olem pastalaadne mass, mis püsib hästi koos ja ei ole voolav. Vajadusel lisa munavalget.
Sega vahustatud munavalged mandli-tuhksuhkru-munavalge seguga. Võid segada julgelt. Eesmärgiks on üleliigne õhk välja saada. Mida kauem segad, seda vedelamaks muutub tainas. Sega, kuni mass on aeglaselt ja raskelt lusikalt maha voolav.
Täida kondiitrikott 1/3 massiga. Vormi katsetuseks mõned 3 cm läbimõõduga ringid makroonimatile. Kui mass jäi liiga paks, ei vaju tipp paarikümne sekundi jooksul alla. Sellisel juhul pigista mass kaussi tagasi ja jätka segamist. Kui mass tuli liiga vedel, vajuvad makroonid laiali. Sellises olukorras enam kahjuks midagi parandada ei saa.
Jäta makroonid peale vormimist 20 minutiks ootele, kuni nende pealmine kiht on veidi kuivanud.
Pane ahi 5 min 200 kraadile kuumenema. Pane makroonid ahju ja alanda kohe temperatuuri 150 kraadini. Küpseta 15 min. Kontrolli kas makroon tuleb küpsetuspaberi küljest lahti koos „jalaga“. Kui eemaldab ainult koorik, on see liiga vähe küpsenud. Võta plaat ahjust välja ja jäta makroonid ahjuplaadile jahtuma. Pane ahi uuesti 5 min 200 kraadile kuumenema. Pane järgmine ahjuplaaditäis küpsema ja alanda taas temperatuuri 150 kraadile.
Makroonide täidised:
Võikreemiks vahusta 100 g toasooja taimset margariini ja 1 dl tuhksuhkruga. Maitsesta 1 sl sidrunimahlaga.
Šokolaadi kreemiks kuumuta 1 dl taimset vahukoort keemiseni, eemalda pliidilt ja sega sisse 80 g tumedat taimset- ja gluteenivaba šokolaadi. Lase kreemil jahtuda.
Makroonide kokkupanek:
Pigista ühe makrooni poolele täidis. Suru külge teine makroonipool ja jäta 24 tunniks maitsestuma. Samal päeval on need liiga nätsked.