Marmelaade ja zeleesid võib paksendada ka taimsete paksendajate või tardainetega. Näiteks pektiini, moosisuhkru  või Gelierfix 2:1, mis sisaldab kartuli- ja nooljuuretärklist, agar agarit ning õunapektiini.

Karusmarja marmelaad

  • 1 kg tigupressist läbi aetud või varreotstest puhastatud karusmarju
  • 400 g suhkrut
  • 1 pk taimset tardainet õunapektiiniga (Gelierfix 2:1)

Pane puhastatud karusmarjad keema. Vee lisamine ei ole vajalik, kui karusmarjad on tigupressist läbi aetud.

Aja mass keema, eemalda vaht. Lisa suhkur ning taimne paksendaja. Keeda 5 – 10 minutit tasasel tulel pidevalt segades. Kui lusikaga külmale alusele pandud marmelaad jääb püsima, on see valmis purkidesse panemiseks. Lase purgil enne kaanetamist 5 min jahtuda. Sulge õhukindlalt.

Zelee valmistamiseks on vaja 500-700 g puuviljade/ marjade kohta 300-500 g suhkrut ja 1 pk tardainet.