Avaldatud: 5. august 2018
Marmelaade ja zeleesid võib paksendada ka taimsete paksendajate või tardainetega. Näiteks pektiini, moosisuhkru või Gelierfix 2:1, mis sisaldab kartuli- ja nooljuuretärklist, agar agarit ning õunapektiini.
Karusmarja marmelaad
- 1 kg tigupressist läbi aetud või varreotstest puhastatud karusmarju
- 400 g suhkrut
- 1 pk taimset tardainet õunapektiiniga (Gelierfix 2:1)
Pane puhastatud karusmarjad keema. Vee lisamine ei ole vajalik, kui karusmarjad on tigupressist läbi aetud.
Aja mass keema, eemalda vaht. Lisa suhkur ning taimne paksendaja. Keeda 5 – 10 minutit tasasel tulel pidevalt segades. Kui lusikaga külmale alusele pandud marmelaad jääb püsima, on see valmis purkidesse panemiseks. Lase purgil enne kaanetamist 5 min jahtuda. Sulge õhukindlalt.
Zelee valmistamiseks on vaja 500-700 g puuviljade/ marjade kohta 300-500 g suhkrut ja 1 pk tardainet.