Avaldatud: 29. detsember 2016
Gluteenivabad lihapirukad
Taigen:
- 350-400 g gluteenivaba jahusegu (maisitärklis, riisi täisterajahu, hirsijahu, paksendaja guaarakumm)
- 250 ml piima/ laktoosivaba piima/ taimset “piima”
- 25 g presspärmi
- 3 sl taimeõli/ 50 g laktoosivaba võid või taimset margariini (sulatada)
- 1 sl psylliumi
- 1 tl suhkrut
- 1 tl soola
- 1 kanamuna
Täidis:
- 400 g keedetud sealiha
- 150 g mugulsibulat
- 2 küüslauguküünt
- 100 – 150 ml puljongit (liha keeduleem)
- sool, jahvatatud musta pipart
Aja keedetud sealiha koos mugulsibula ja küüslauguga hakklihamasinast läbi. Lisa piisavalt liha keeduleent, maitsesta.
Määrimiseks: muna
Soojenda piim/ laktoosivaba piim/ taimne “piim” käesoojuseni, sega hulka psyllium ning jäta 10 minutiks paisuma. Sega.
Sega presspärm suhkruga, lisa hulka õli või sulatatud margariin ning paisutatud psyllium, muna, sool ja pool jahukogusest ning sega taigen segamismasinas. Ülejäänud jahu lisa väikeste osadena. Jätka segamist suurel kiirusel 3 min kuni taigen ei kleepu enam segamiskausi servade külge. Taigen peab olema sile ja läikiv.
Kata taigen rätikuga ning pane sooja kohta 30 min kuni kerkima (kuni on kahekordistunud).
Aseta lauale küpsetuspaber ning puista sellele kergelt gluteenivaba jahusegu. Tõsta taigen paberi keskele ning rulli kergelt jahuga ülepuistatud taignarulliga õhemaks.
Aseta täidis taignale paar cm kaugusele pikemast servast.
Keera taigna serv täidise peale, jätka rulli keeramist kuni täidis on taignaga kaetud.
Lõika rulli keeratud taignariba noaga või küpsisekettaga ülejäänud taignast lahti. Tükelda soovitud suurusega pirukateks.
Aseta pirukad ahjuplaadile ning lase veel 30 min soojas kohas kerkida.
Peale kerkimist määri pealt munaga ning küpseta eelsoojendatud ahjus 190-200 kraadi juures 10-15 min. Ära kasuta küpsetamisel tuult ning ära ava ahjuust rohkem kui vaja.
Ahjust välja võttes eemalda saiad plaadilt ning lase resti peal jahtuda.
Säilivad külmkapis kuni 3 päeva või sügavkülmas kuni 3 nädalat.
Gluteenivabad kaneelirullid
Taigen:
- 350-400 g gluteenivaba jahusegu (maisitärklis, riisi täisterajahu, hirsijahu, paksendaja guaarakumm)
- 250 ml piima/ laktoosivaba piima/ taimset “piima”
- 25 g presspärmi
- 3 sl taimeõli/ 50 g laktoosivaba võid või taimset margariini (sulatada)
- 1 sl psylliumi
- 50 g suhkrut või 3 sl agaavisiirupit
- 0,5 tl soola
- (kardemoni)
- 1 kanamuna
Täidis:
- 100 g laktoosivaba margariini/ taimset margariini
- Demerara suhkrut
- kaneeli
Valmista taigen sarnaselt lihapirukataignale.
Aseta lauale küpsetuspaber ning puista sellele kergelt gluteenivaba jahusegu. Tõsta taigen paberi keskele ning rulli kergelt jahuga ülepuistatud taignarulliga õhemaks.
Pehmenda laktoosivaba või (kui soovid piimavaba küpsetist siis kasuta taimset margariini) ning määri lahtirullitud taignale. Puista peale pruuni suhkrut ning kaneeli.
Rulli taigen pikemast servast kokku. Lõika rullist umbes 2-4 cm viilud.
Aseta kaneelirullid ahjuplaadile veel 30 min sooja kohta kerkima.
Peale kerkimist määri pealt munaga ning küpseta eelsoojendatud ahjus 190-200 kraadi juures 10-15 min. Ära kasuta küpsetamisel tuult ning ära ava ahju ust rohkem kui vaja. Kui pealt pruunistub liigselt, siis kata kaneelirullid fooliumiga või aseta peale tühi plaat. Ahjust välja võttes eemalda saiad plaadilt ning lase resti peal jahtuda.