Foto: Lauri Kulpsoo

Gluteeni- ja piimavabad maiused

Kookose ja mandlitrühvlid

  • 250 g Santa Maria kreemist kookospiima
  • 30 g leotatud ja kooritud mandleid
  • 20 g kookoshelbeid
  • 1 sl agaavisiirupit
  • soola
  • 30 g kookoskreemi Morgenland
  • Täidiseks leotatud ning kooritud mandlid

Valmista kookospiimast kookoskondenspiim. Tõsta kookospiim potti,  kuumuta tasasel tulel aeg ajalt segades umbes 30 kuni 40 minutit.

Sulata kookoskreem. Jahvata mandlid. Sega kõik ained kokku. Vormi käte vahel tainast umbes 10 g pallikesed, suru mandel keskele ning veereta kookoshelvestes, pähklipurus, jaanikaunpulbris või mandlilaastudes.

20160430_204710 Foto: Merilin Vesingi

Kookostrühvlid                                                                  

20 tk

  • 240 ml (1cup) kookoshelbeid
  • soola
  • 40 g kakaopulbrit
  • 20 g kakaovõid või kookosõli
  • 50 ml kookoskondenspiima
  • 60 ml agaavi- või vahtrasiirupit
  • 0,5 tl vanillipastat
  • kuivatatud ploome
  • kookoshelbeid paneerimiseks

Sulata kakaovõi või kookosõli vesivannil. Tükelda kuivatatud ploomid. Sega kõik ained omavahel. Vormi käte vahel tainast meelepärase suurusega pallikesed. Puista veidi kookoshelbeid taldrikule ning veereta selles tainapalle.

IMGP5455 Foto: Merilin Vesingi

 

Puuviljakommid                                                                 

30 tk

Retsept raamatust „Tervise hoidmise toidud. Laktoosita. Kaseiinita. Gluteenita,“ Maire Vesingi, 2015

  • 50 g datleid
  • 30 g kuivatatud jõhvikaid
  • 30 g kuivatatud kirsse
  • 20 g paisutatud riisi või paisutatud hirssi
  • 1 sl tumedat agaavisiirupit või mett
  • 1 tl luukumipulbrit või õietolmu
  • 20 g jaanikaunapulbrit või 15 g kakaopulbrit
  • 1 tl vanillipastat või 0,5 tl vaniljepulbrit
  • 1 sl sidrunimahla
  • 30 g pähklivõid
  • 70 g kookoskreemi (Morgenland) (sisaldab 22% kookosõli ja 78% purustatud kookost)
  • Meresoola
  • Paneerimiseks: kookoshelbeid, pähklipuru, jaanikaunapulbrit või mandlilaaste

Sulata kookoskreem vesivannil. Vajaduse korral leota datlid, jõhvikad ja kirsid. Kui kasutad värskeid datleid, ei ole neid vaja eelnevalt leotada. Tükelda viljad-marjad ning sega kõik ained tainaks. Lase segul  poole tunni ringis külmkapis taheneda.

Vormi käte vahel tainast umbes 10 g pallikesed ning veereta kookoshelvestes, pähklipurus, jaanikaunpulbris või mandlilaastudes. Säilita külmkapis või sügavkülmas. Enne serveerimist lase toatemperatuuril pehmeneda.

puuviljakommid (2)  Foto: Lauri Kulpsoo

 

Martsipanipallid

20 tk

Retsept raamatust „Tervise hoidmise toidud. Laktoosita. Kaseiinita. Gluteenita,“ Maire Vesingi, 2015

  • 120 g mandleid
  • 100 g palmisuhkrut
  • 100 g datleid
  • 40 g päevalilleseemneid
  • 1 sl agaavisiirupit või mett
  • 1 -2 sl toorkakaod
  • 2 sl kookosõli
  • 60 g kuivatatud kirsse
  • Vaniljepulbrit või –pastat
  • (1 tl luukumit)
  • meresoola
  • Paneerimiseks: kookoshelbeid, pähklipuru, jaanikaunapulbrit, toorkakaod või mandlilaaste

Vajaduse korral leota datlid (värskeid datleid ei ole vaja leotada), püreeri. Leota  päevalilleseemneid umbes pool tundi, eemalda näppude vahel hõõrudes kestad. Jahvata  kohviveskis palmisuhkur tuhksuhkruks.

Vala mandlitele kuum vesi, leota umbes 10 minutit. Koori mandlid näppude vahel. Kuivata paberkäterätikul ning jahvata kannmikseris. Sega jahvatatud mandlid palmituhksuhkru, agaavisiirupi, päevalilleseemnete, datlipüree, toorkakao, kookosõli ning tükeldatud kuivatatud kirssidega.

Maitsesta vaniljepulbri või –pasta, näpuotsatäie meresoolaga ning soovi korral luukumiga. Enne vormimist lase külmkapis taheneda, seejärel vormi käte vahel umbes 10 g pallid ning veereta paneerimispurus.

 

Paisutatud riisist pallid                                       

20 tk

Retsept raamatust „Tervise hoidmise toidud. Laktoosita. Kaseiinita. Gluteenita,“ Maire Vesingi, 2015

  • 1 purk (400 ml) kookospiima või kookoskreemi
  • 80 g palmisuhkrut
  • Meresoola
  • 1 sl kookosõli
  • Vanillipulbrit
  • 30-40 g paisutatud riisi/ kinoad/ hirssi
  • Paneerimiseks kookoshelbeid, mandlilaaste

Valmista kookospiimast kookoskondenspiim. Selleks hoia kookospiima või –kreemipurki külmikus ja ära loksuta enne avamist. Ava purk, koori ettevaatlikult pealt tahke osa ning jäta vedelik purki.

Tõsta kookosmass potti,  lisa palmisuhkur ja meresool, sega hästi ning kuumuta tasasel tulel kuni suhkur on sulanud. Jätka segu kuumutamist keskmisel kuumusel ilma kaaneta umbes 30 kuni 50 minutit.

Lisa kookosõli ja vanillipulber ning sega hästi. Kuumuta veel pidevalt segades 10-15 minutit või kuni segu saavutab 110 kraadi (110 kraadi juures hakkab segu muutuma karamelli värvi). Võta tulelt ning lase mõni minut jahtuda.

Lisa paisutatud riis, sega tainaks. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kui tainas on vormimiseks veel liiga pehme, lase külmkapis taheneda 3-4 tundi. Vormi väikesed pallid, veereta kookoshelvestes.

Säilita sügavkülmas. Enne serveerimist lase 5 min toatemperatuuril soojeneda. Sügavkülmas säilitamine lisab kookoskondenspiimale jäätise tekstuuri.

kommid, trühvlid3   Foto: Lauri Kulpsoo