Avaldatud: 11. november 2017
Makroonid valmistas Kaili Lepik.
Fotod: Maire Vesingi
Väikeste täpsustustega retsept pärineb http://theblenderist.com/vegan-macarons-aquafaba-recipe/.
- 150 ml Aquafaba´t – kikerhernekonservi vedelikku
- 200 g mandlijahu
- 200 g tuhksuhkrut
- toiduvärv omal valikul
- 200 g suhkurt
- 60 ml vett
Valmistusviis
Sõelu mandlijahu ja tuhksuhkur suurde kaussi, vajadusel purusta mandlijahutükid blenderis. Ole kindel et segu on ilusti ja ühtlaselt segunenud. Vala 75 ml aquafaba´t vahustamismõusse ning pane kõrvale. Sega toiduvärv ja ülejäänud aquafaba ning vala mandlijahu-suhkru segule. Sega kuni segu on ühtlane. Aseta segu kõrvale.
Siirupi valmistamine: Sega suhkur ja vesi väikesel pannil ja kuumuta keskmisel kuumusel. Keeda siirup aeglase mullini nagu tavalisel sefiiril 118 kraadini. See võib võtta mõne minuti aga hoia segul silma peal, et see üle ei küpseks.
Kuni siirup valmib, vispelda aquafaba keskmisel kiirusel kuni segu on keskmise konsistentsiga, võta kiirust maha.
Seejärel võta siirup tulelt ära ning nirista kiire ühtlase joana vahustamismasinasse aquafaba hulka. See võib natuke pritsida. Lisa kiirust ning lase veel 8-10 minutit vahustuda. Sefiiri segu peaks olema tihke ja kohev.
Taimne piparkoogi glasuur. Sefiiri saab kasutada ka edukalt taimse piparkoogitaigna glasuurina.
Sega spaatliga sefiiri osade kaupa mandlijahu-suhkrusegu massi hulka kogu aeg rahulike liigutustega segades. Kui segu on valmis peaks see langema lusikalt tihke nirena ja olema kreemja konsistentsiga.
Pane pool segust pritsikotti. Pigista küpsetus plaadile kenad ringid, mis õrnalt valguvad laiali. Siis koputa plaati natuke, et eemaldada õhumulle. Täida kott ning korda. Lase seista umbes 15 min kuni tund aega, oleneb ruumi soojusest. Need on valmis kui ei jää enam sõrme külge.
Eelsoojenda ahi 105 kraadini ja aseta küpsetusplaat keskmisele siinile.
Küpseta esimene plaat 30 min. Silikoonmati puhul pikenda natuke küpsetamise aega (kokku 35 min) 105 kraadi juures.
Lülita ahi välja ja lase seista kinnises ahjus 15 min, seejärel võta välja ja lase seista veel 15 min.
Täida makroonid meelepärase täidisega (pähklivõi ja kookoskondenspiima seguga).