100 g piparkooke annab:

  • energiat 494 kcal
  • valku 8 g
  • süsivesikuid 63,5 g (sellest kiudaineid 5,6 g)
  • rasva 22,7 g

 

Veendu, et tatrajahu oleks gluteenivaba.

Tainas:

  • 1,5 dl tumedat siirupit (2 dl suhkrut + 1 dl vett)
  • 1,5 dl suhkrut
  • veidi soola
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 8 tl valmis piparkoogimaitseainet +1 tl kaneeli+0,5 tl nelki (2 tl kaneeli+2 tl kardemoni+2 tl ingveripulbrit+1 tl jahvatatud nelki)
  • 200 g laktoosivaba võid
  • 2 muna
  • 0,5 dl apelsinist või mandariinist pressitud mahla
  • 6 dl (400 g) gluteenivaba tatrajahu
  • 2 dl (70 g) mandlijahu
  • 2 tl psylliumi
  • 2 tl gluteenivaba küpsetuspulbrit

Täidis: gluteenivabad karamellkommid

Kui soovid valmista siirupi ise. Siirupi valmistamine: pane 2 dl suhkrut sügavasse paksupõhjalisse potti ja kuumuta, kuni suhkur on pruuniks karamelliks sulanud aga ei tossa veel. Lisa ettevaatlikult 1 dl keeva vett ja sega ühtlaseks, keeda keskmisel kuumusel kuni saad ühtlase siirupi (umbes 5 min). Tõsta pott tulelt.

Kuumale siirupile lisa ülejäänud suhkur, sool ja maitseained ning sega juurde tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, siis lase jahtuda. Lisa kloppides jahtunud siirupi-võisegule ükshaaval munad. Sega küpsetuspulber ja psyllium jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-võisegule. Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse, see jääb üsna pehme.

Hoia mõned tunnid või järgmise päevani külmikus, säilib nädala.

 

Rulli tainas kergelt jahusel laual hästi õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid.

 

 

Võta väiksema vormiga suuremate piparkookide seest erinevaid kujundeid. Tõsta ahjuplaadile.

 

 

 

Haki gluteenivabad karamellkommid väiksemaks ja aseta piparkoogi aukudesse.

 

Küpseta 190 kraadises ahju keskosas 6-9 minutit.

Lase ahjust välja võttes jahtuda.

Soovi korral kaunista glasuuriga.

 

 

Glasuur: 1 munavalge, 3-4 dl tuhksuhkrut, veidi sidruni mahla. Sega kõik ained kokku. Erinevat värvi glasuure saab  kasutades  gluteeni- ja laktoosivabasid toiduvärve.

Looduslikud toiduvärvid