Avaldatud: 31. juuli 2017

Foto: Merilin Vesingi
Tarretise valmistamist alusta mahla valmistamisest.
Mahla valmistamine:
2 kg punaseid sõstraid (poolvalminud)
1 l vett
Pese marjad ning pane keedunõusse. Vala peale külm vesi (nii et vesi kataks vaevu marju).
Kuumuta keemiseni. Keeda tasasel tulel mõni minut. Vajuta marjad aeg-ajalt vastu potiseina katki. Eemaldada tulelt ning lase kaanega kaetult seista paar tundi. Pane nõrguma.
Tarretise valmistamine mahlast:
1 l punase sõstra mahla
400 g moosiksülitooli
Mõõda mahl potti, kuumuta keemiseni, keeda mõni minut. Lisa suhkur ning sega kuni suhkur sulab. Aja keema ning keeda tasasel tulel 15-20 minutit, kuni keedunõu siseküljele moodustuvad heledad vahuvoldid. Mitte segada!!!! Vahu sissesegamisel ei kerki vaht enam pinnale ja tulemuseks on hägune tarretis.
Tõsta valmis tarretis pliidilt, lase mõni minut seista, et vaht koguneks pinnale. Lükka lusikapõhjaga vahukirme kokku ning korja ära. Kohe tekkib tarretisele õhuke kelme, see on valmiduse tunnus.
Tõsta tarretis aeglaselt ettevalmistatud purkidesse. Pinnale tekkinud õhumullid võib purustada hambatikuga. Lase veidi jahtuda ning sulge õhukindlalt.
Kui tarretise tegemisest jääb mahla üle, siis võid valmistada järelejäänud punasesõstra mahlast ja gluteenivabast riisimannast mannavahtu.
Riisimanna
“Tervise hoidmise toidud 2. Gluteenivabad toidud”, Maire Vesingi
Foto: Lauri Kulpsoo