Foto: Merilin Vesingi

 

Tarretise valmistamist alusta mahla valmistamisest.

Mahla valmistamine:
2 kg punaseid sõstraid (poolvalminud)
1 l vett

Pese marjad ning pane keedunõusse. Vala  peale külm vesi (nii et vesi kataks vaevu marju).

Kuumuta keemiseni. Keeda tasasel tulel mõni minut. Vajuta marjad aeg-ajalt vastu potiseina katki. Eemaldada tulelt ning lase kaanega kaetult seista paar tundi. Pane nõrguma.

 

Tarretise valmistamine mahlast:
1  l punase sõstra mahla
400  g moosiksülitooli

Saab osta Via Naturale poest

Mõõda mahl  potti, kuumuta keemiseni, keeda mõni minut. Lisa  suhkur ning sega  kuni suhkur sulab. Aja  keema ning keeda tasasel tulel 15-20 minutit, kuni keedunõu siseküljele moodustuvad heledad vahuvoldid. Mitte segada!!!! Vahu sissesegamisel ei kerki vaht enam pinnale ja tulemuseks on hägune tarretis.
Tõsta valmis tarretis pliidilt, lase mõni minut seista, et vaht koguneks pinnale. Lükka lusikapõhjaga  vahukirme kokku ning korja  ära. Kohe tekkib tarretisele õhuke kelme, see on valmiduse tunnus.
Tõsta tarretis  aeglaselt ettevalmistatud purkidesse. Pinnale tekkinud õhumullid võib purustada hambatikuga. Lase veidi jahtuda ning sulge  õhukindlalt.

Kui tarretise tegemisest jääb mahla üle, siis võid valmistada järelejäänud punasesõstra mahlast ja gluteenivabast riisimannast mannavahtu.

Riisimanna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Tervise hoidmise toidud 2. Gluteenivabad toidud”, Maire Vesingi

Foto: Lauri Kulpsoo