Avaldatud: 25. november 2015

Hummus (ehk kikerhernepasta) marineeritud peediga
1 purk konserveeritud või keedetud kikerhernest
2 sl oliiviõli
2 sl tahiinit
1 küüslauguküüs
60 ml sidrunimahla
maitse järgi soola, musta jahv.pipart
Mikserda kõik püreeks.
Marineeritud peedid:
1 keedupeet
1 sl külmpressitud oliiviõli
1 tl punast veiniäädikat
1 küüs küüslauku
Soola, pipart
Viiluta keedetud peet õhukesteks viiludeks ning pane kaussi. Vala peale oliiviõli, punane veiniäädikas, hakitud küüslauk, sool ja pipar. Sega hästi läbi ning jäta vähemalt 15 minutiks marineerima (või üleöö). Lisa peeditükid huumusele ja püreesta saumikseriga ühtlaseks.
Šampinjonipasteet (mandli-seene pasteet)
50 g mandlilaaste (või leotatud ning blanšeeritud mandleid)
150 g šampinjone
1+1 sl oliiviõli
0,5 mugulsibulat
1-2 küüslauguküünt
Soola, oreganot, basiilikut, tüümiani, musta pipart, sidrunimahla
Rösti mandlilaastud ilma rasvata pannil, pidevalt segades, kuni need on kuldsed. Pane kaussi jahtuma.
Viiluta seened, koori mugulsibul, haki sibul ning küüslauk. Vala pannile 1 sl õli ja prae viilutatud seened, hakitud küüslauk ja tükeldatud sibul, maitsesta soola-pipra ja maitserohelisega. Kuumuta kuni enamus veest on aurustunud ja seened ning sibul pehmed. Vala mandlid ja 1 sl õli blenderisse ja peenesta pastataoliseks massiks. Lisa praetud seened ja sidrunimahl ja peenesta veel. Maitsesta.
Hummus ehk kikerhernepasta
1 purk (400 g) konserveeritud või keedetud kikerhernest
4 sl külmpressitud oliiviõli
3 sl tahiinit (seesamipasta)
1 küüslauguküüs
60 ml sidrunimahla
maitse järgi soola
Mikserda kõik püreeks, sega sisse või pane peale paprikat ja/ või lisa mõned mustad oliivid.
Kakao-avokaadokreem
2 pehmet ja küpset avokaadot
1 banaan
2 sl toorkakaopulbrit või 4 sl jaanikaunapulbrit (kaarob)
2 sl mett või agaavisiirupit või 5-6 kivita datlit
Paar peotäit pohlasid
Koori avokaadod ja eemalda kivid. Koori banaanid. Ühte segamiskaussi pane avokaadod, banaanid, toorkakao ja magustaja. Saumikseriga mikserda kreemjaks massiks. Serveeri magustoitu väikeses kausis, soovi korral kasuta pritsikotti. Kaunista pealt pohladega.
Kakao-avokaadokreem sobib ka rullbiskviidi täidiseks.
India pähkli määre (taimne hapukoor)
1 dl vett (soovi korral rohkem)
1 – 2 sidruni mahl
1 tl kurkumit
1 küüslauguküüs
Soola
3-4 dl leotatud India pähkleid
1 dl hakitud murulauku või rohelist sibulat
1 dl hakitud sellerivart
1 dl hakitud punast paprikat
Pähklid leotada ja valada vesi ära.
Purusta leotatud India pähklid, vesi, sidruni mahl, hakitud küüslauguküüs, kurkum ning sool blenderis või saumikseriga kreemja konsistentsini. Vajadusel lisa vett.
Soovi korral sega juurde hakitud punast paprikat, hakitud sellerivart ja hakitud murulauku või rohelist sibulat.
Läätse – kuivatatud tomati määre
1 dl läätsesid
30 g kuivatatud tomateid
1 küüslauguküüs
Külmpressitud oliiviõli
Ebaküdoonia või sidruni mahl
Tüümiani
Vürtsköömneid
Tšillit
Keeda punaseid läätsesid umbes 10 minutit, Haki küüslauk ja tšilli. Purusta kõik ained blenderis või saumikseriga.
Kikerherne-ürdimääre
kikerherned, erinevad värsked ürdid, seemnesegu, petersell, küüslauk, oliivõli, sidrunimahl
Hernemääre avokaadoga
100 g herneid
1 avokaado
sidrunimahl
Till, petersell
Soola
Keeda külmutatud herned kergelt, koori avokaado ning eemalda kivi, püreesta kõik ained koos ühtlaseks massiks. Maitsesta.
Kõrvitsaseemnepesto
100 g leotatud kõrvitsaseemneid
1 pott basiilikut
1 sl oliiviõli
1 küüslauguküüs
Sidrunimahl
Sool
Purusta blenderis ühtlaseks massiks. Võib lisada ka päikesekuivatatud tomateid või oliive.
Porrupasteet
10 cm jupp porrut
100 – 150 g hapukapsast
100 g päevalilleseemneid (leotatud)
150 g India pähkleid (pesta)
Gluteenivaba sojakastet
Leota päevalilleseemned. Peale leotamist hõõru käte vahel päevalilleseemnetel välimine valge kiht maht.
Pane kõik ained blenderisse ning püreest ühtlaseks massiks.
Porrupasteet šampinjonide täidisena
Hernemääre
200 g külmutatud herneid
60 g blanšeeritud mandleid (leotatud üleöö ning 10 min kuumas vees hoitud ning kooritud)
Hakitud murulauku
Sidruni mahla
(0,5 küüslauguküünt)
1 sl oliiviõli
Soola
Blanšeeri külmutatud herneid paar minutit kuumas vees. Töötle kõik ained sauseguriga ühtlaseks massiks.
Porgandimääre
250 g porgandit
100 g India pähkleid
1 sl oliiviõli
soola
Leota India pähkleid 4 tundi. Keeda porgandid koos koorega, jahuta ning koori. Püreesta keedetud porgandid ning leotatud pähklid ühtlaseks massiks. Vajadusel lisa keedetud ning jahutatud vett, maitsesta soolaga.