Foto: Merilin Vesingi

 

Tarretise valmistamist alusta mahla valmistamisest.

Mahla valmistamine:
2 kg punaseid sõstraid (poolvalminud)
1 l vett

Marjad pesta ning panna keedunõusse. Valada peale külm vesi (vesi katab marju).

Kuumutada keemiseni. Keeta tasasel tulel mõni minut. Marjad vajutada aeg-ajalt vastu potiseina katki. Eemaldada tulelt ning lasta kaanega kaetult seista paar tundi.

punasesõstratarretis1

Panna nõrguma.

Tarretise valmistamine mahlast:
1,5 l mahla
1,2 – 1,5 kg suhkrut

Mahl mõõta potti, kuumutada keemiseni, keeta mõni minut. Lisada suhkur ning segada kuni suhkur sulab. Ajada keema ning keeta tasasel tulel 15-20 minutit, kuni keedunõu siseküljele moodustuvad heledad vahuvoldid. Mitte segada!!!! Vahu sissesegamisel ei kerki vaht enam pinnale ja tulemuseks on hägune tarretis.
Valmis tarretis tõsta pliidilt, lasta mõni minut seista, et vaht koguneks pinnale. Lusikapõhjaga lükata vahukirme kokku ning korjata ära. Kohe tekkib tarretisele õhuke kelme, see on valmiduse tunnus.
Tarretis tõsta aeglaselt ettevalmistatud purkidesse. Pinnale tekkinud õhumullid võib purustada hambatikuga. Lasta veidi jahtuda ning sulgeda õhukindlalt.

2,3 l tarretist