Avaldatud: 23. märts 2020
Toortatra idandamine
Leota tatrakruupe 4 tundi kuni üleöö. Pese peale leotamist jooksva vee all ja kõrvalda terad, mis tõusevad veepinnale. Aseta leotatud tatrakruup suurele raudsõelale ning kata märja köögipaberi või –rätikuga. Aseta sõel kausi kohale. Lase idaneda paar päeva (suvel idanes soojas 1 päev ning talvel jahedaga 3 päeva). Niisuta rätikut ning pese tarakruupe veega 2 korda päevas. Pesemiseks kalla tatrakruubid sõelalt kaussi, pese rohke veega ning vala uuesti sõelale õhukese kihina.
Fotod: Lauri Kulpsoo
Kui idud on 1–2 mm pikkused, võid neid pesta jooksva vee all ja tarvitada toiduks. Lisa idandatud tatrale soovi korral hapendatud piimatooteid, mett, puuvilju ja pähkleid. Idandatud tatart säilita külmkapis, aga mitte üle 2 päeva.
Väga eriline ja tervislik on idandatud ning kuivatatud toortatrakruup ja nendest valmistatud jahu. Kuivatada 40-45 °C juures toidukuivatis või avatud ustega ahjus aeg ajalt segades.
Idandatud ning kuivatatud tatrakruubist võib valmistada cranolat,puuviljamagustoitu, toorbatoone, šokolaadimaiuseid või trühvleid. Sobib puistata salatitele pähklite ning seemnete asemel, jäätisele või süüa lihtsalt suupisteks.
Soovi korral jahvata jahuks. Sellist jahu tasub tarvitada toorelt, näiteks kama asemel, smuutides nende toiteväärtuse tõstmiseks või paneeringuks näiteks sibularataste paneerimisel.