Avaldatud: 29. august 2017
See kook on üks meie pere lemmikuid.
Gluteeni- ja piimavaba suvikõrvitsakook
- 600 g kooritud suvikõrvitsat,(umbes 5-6 dl riivitud kujul). Peale vee väljapigistamist 500 g
- 3,5 dl gluteenivaba jahusegu (u 280 g)
- 2 tl gluteenivaba küpsetuspulbrit
- 2 muna
- 2,5 dl suhkrut (180-220 g)
- 1,5 dl õli (135 g)
- (1 dl/ 60 g rosinaid, pesta)
- vaniljepastat
- 0,5 sidruni värskelt pressitud mahl
- soola
Koori ning riivi suvikõrvits keskmise riiviga. Pigista riivitud suvikõrvitsast osa vett välja. Pese rosinad, vajadusel leota. Sega jahu ja küpsetuspulber omavahel. Vahusta munad suhkruga. Sega vahustatud munade hulka õli, sool, vaniljepasta, sidrunimahl ning riivitud suvikõrvits. Kõige lõpus sega hulka jahu (rosinad). Vala taigen koogivormi.
Kuna rosinad ei ole meie peres kõigi lemmikud, pean pool koogist valmistama ilma rosinateta. Seega ei saa segada rosinaid jahu hulka, vaid puistan rosinad koogi peale siis, kui taigen on juba vormis (jätan pool kooki rosinateta).
Küpseta 190 kraadises ahjus umbes 40 minutit. Valmimise poole peal katan koogi fooliumiga, et pealmine osa liialt ei pruunistuks.
NB! Ole ettevaatlik ahju ust lahti tehes! Ahjus on suvikõrvitsast eraldunud palju niiskust.
Samast taignast saab valmistada ka muffineid (minimuffineid 50 tk, kaaluga 20 g). Küpseb ahjus umbes 15 minutiga.
1 muffin annab 10 g süsivesikuid, kui on kasutatud valget suhkrut.