Kikerherne- või aedoakonservi vedeliku või kaunviljade keeduleeme kasutamine muna asemel on kogu maailmas üsna tuntud ning see kannab nimetust Aquafaba.

  • 400 g purk kikerherne- või aedoakonservi (soolata)
  • 150 g suhkrut
  • vaniljepulbrit
  • sidrunimahla või viinakivi
  • soola (juhul, kui konserv ei sisalda soola)

 

 

 

 

 

Kuumuta ahi 90 – 100 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.  Vajadusel määri õliga.

Kurna kikerherne- või aedoakonservi vedelik kaussi. Hakka elektrimikseriga konservivedelikku vahustama.

20160308_135843

Kui moodustub pehme valge vaht, siis hakka vähehaaval suhkrut lisama, segu pidevalt edasi vahustades.

20160308_140323

 

 

Lõpupoole lisa vajadusel näpuotsatäis soola, vaniljepulber ja sidrunimahl või viinakivi.

 

 

20160315_093703

Jätka vahustamist, kuni kausis on korralik tugev vaht. Selleks kulub kokku umbes 10 minutit.

 

 

 

Tõsta lusikaga või pane tordipritsiga väikesed küpsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

(Küpseta 90-100-kraadises ahjus olenevalt küpsiste suurusest 60-90

minutit, kuni beseed on läbi kuivanud).

Lase jahtuda.

Viimasel ajal olen rohkem kasutanud toidukuivatit. Väikeste beseede kuivamiseks kulub umbes 2-4 tundi.

 

 

 

 

 

 

 

“Taimsest beseest” saab valmistada lisaks beseeküpsistele ka Pavlova torti või beseekorvikesi.

 

 

 

 

20160308_151909

Vahustatud konservivedelikku võib lisada muna asemel ka taignatesse ning valmistada vahtusid.

 

 

 

Šokolaadivaht

20160308_132934 20160308_133820