Avaldatud: 21. märts 2016
Kikerherne- või aedoakonservi vedeliku või kaunviljade keeduleeme kasutamine muna asemel on kogu maailmas üsna tuntud ning see kannab nimetust Aquafaba.
- 400 g purk kikerherne- või aedoakonservi (soolata)
- 150 g suhkrut
- vaniljepulbrit
- sidrunimahla või viinakivi
- soola (juhul, kui konserv ei sisalda soola)
Kuumuta ahi 90 – 100 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Vajadusel määri õliga.
Kurna kikerherne- või aedoakonservi vedelik kaussi. Hakka elektrimikseriga konservivedelikku vahustama.
Kui moodustub pehme valge vaht, siis hakka vähehaaval suhkrut lisama, segu pidevalt edasi vahustades.
Lõpupoole lisa vajadusel näpuotsatäis soola, vaniljepulber ja sidrunimahl või viinakivi.
Jätka vahustamist, kuni kausis on korralik tugev vaht. Selleks kulub kokku umbes 10 minutit.
Tõsta lusikaga või pane tordipritsiga väikesed küpsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
(Küpseta 90-100-kraadises ahjus olenevalt küpsiste suurusest 60-90
minutit, kuni beseed on läbi kuivanud).
Lase jahtuda.
Viimasel ajal olen rohkem kasutanud toidukuivatit. Väikeste beseede kuivamiseks kulub umbes 2-4 tundi.
“Taimsest beseest” saab valmistada lisaks beseeküpsistele ka Pavlova torti või beseekorvikesi.
Vahustatud konservivedelikku võib lisada muna asemel ka taignatesse ning valmistada vahtusid.
Šokolaadivaht