Avaldatud: 24. veebruar 2018
Gluteenivaba röstsai
- 400 g saiajahu segu Peak’s Free From bread mix
- 2 sl psülliumi
- 25 g pärmi
- 400 ml piima/ laktoosivaba piima/ taimset piima või vett
- agaavisiirupit või suhkrut
- 1 tl soola
- 2 muna
- 50 g õli
Sega jahusegu ja psüllium omavahel. Soojenda piim või vesi käesoojuseni (37 kraadi). Sega vedeliku hulka pärm ning sega kuni pärm on segunenud. Lisa sool, agaavisiirup, õli ning munad. Lisa pool jahukogusest, sega taigent tugevasti kuni taigen tuleb kausi küljest lahti ja on muutunud siledaks. Lisa ülejäänud jahu järk-järgult väikeste koguste kaupa. Sega tainast korralikult, nii et see muutub uuesti siledaks.
Kata taignakauss rätikuga ning lase kerkida soojas kohas umbes 15 minutit.
Seejärel aseta taigen küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ning soovi korral puista peale seemneid. Lase soojas kohas veel umbes 20 minutit kerkida.
Eelkuumuta ahi 200-210 kraadini ning küpseta saia 10 min kuni see on pealt kuldpruun. Ära kasuta tuult. Seejärel alanda ahju kuumust 175-180 kraadini ning küpseta veel 20-30 minutit. Vajadusel kata pealt fooliumiga.
Võta sai vormist välja ning jahuta restil.
- Piim annab küpsetistele rikkalikuma maitse ja üsna tiheda struktuuri.
- Vesi annab küpsetistele suured poorid.
Samast taignast saab valmistada ka kukleid.