Gluteenivaba pasta elastsust aitab parandada paksendajate ( guaarakummi, ksantaankummi, psyllium jne) ning tavapärasest suurema munakoguse lisamine taignasse.

1.Gluteeni- ja piimavaba värske pasta taigen

  • 150 g (1 cup= 240 ml) Semper jahusegu FIN MIX
  •  0,5 sl guaarakummi
  • 2 muna

Sega gluteenivaba jahusegu guaarakummiga, lisa muna ning sega kõik ühtlaseks taignaks, sõtku taignat kuni moodustub pall (“plastiliin”).

Tainas peaks olema sile, painduv ning mitte kleepuv. Kui see on kleepub, siis lisa veidi jahu. Jahu kogus sõltub õhuniiskusest ning munade suurusest.

Jaga taigen kaheks. Tõsta tainas jahuga kaetud küpsetusalusele ning vajuta kätega esimene taignapall lamedaks. Rulli taigen hästi õhukeseks. Toimi teise taignapalliga samamoodi. Võib rullida ka kahe küpsetuspaberi vahel.

Taignapalli võib säilitada tihedalt kilesse pakituna  öö läbi külmikus. Järgmisel päeval pastatooteid vormima hakates, võta see enne toatemperatuurile soojenema.

Vormi lahtirullitud taignast meelepärase kujuga täidetud pastatooted – ravioolid jne.

1.1 Täidetud pasta valmistamine

20160410_103528 Rulli 2 taignaplaati pastavormi suuruseks, laota esimene  kiht taignast vormile.

20160410_103835  20160410_103926

Seejärel tõsta  täidis õnarustesse ning aseta teine kiht tainast täidise peale.

20160410_104403

 

 

 

Taignarulliga üle rullides eralduvad pastatooted üksteisest.

 

 

 

20160410_104639

20160410_160033 Serveeri taimse juustu, taimse hapukoorega, kastme või pestoga.

 

 

 

 

20160409_200257  Ravioolide vormimine.

20160410_090932

 

 

 

1.2 Pasta valmistamine masinaga

Aseta taigen paariks tunniks külmkappi. Seejärel jaga taigen neljaks. Puista üle gluteenivaba jahuga ning vajuta kätega iga taignapall lamedamaks.

20160411_100905

Puista masinale jahu. Rulli tainast läbi masina, iga kord keera taina paksust numbri võrra väiksemaks. 2 x 1 peal, 1 x 2 peal, 1 x 3 peal, 1 x 4, 1 x 5, 1 x 6 ja soovi korral 1 x 7.

 

20160411_095837

Kasta jahusse, vajadusel lõika pooleks – s.t. lühemaks ja siis lõika taigen  tagliatelle- või spagetiraudadega.

Jäta 15 min õhu kätte kuivama.

 

20160411_100014

Puista peale jahu ja säilita paar päeva külmkapis või sügavkülmas.

20160411_101620

 

 

 

Pane pasta keema soolaga maitsestatud rohkesse vette. Pasta keemisaeg oleneb taina paksusest ning pastatoodete kujust. Lintpastapasta keeb veidi kauem ( 3 – 4 min), kui spagetid (2 – 3 min).

Kurna ning serveeri sobiva kastmega.

20160413_184102Kanapasta – kuumuta pannil õli, lisa sinna kanakuubikud ning pruunista kergelt, lisa päikesekuivatatud tomatitükid, kuumuta. Lisa porru või mugulsibul ning teised soovitud köögiviljad, kaseiinivaba koor ja eelnevalt keedetud pasta. Kuumuta.

2. Gluteeni- ja piimavaba värske pasta taigen

  • 300 g Semper jahusegu FIN MIX
  • 2 tl guaarakummi
  • 25 g oliiviõli
  • 3 muna

Klopi muna lahti, lisa õli ning gluteenivaba jahusegu, sõtku taigent kuni moodustub pall.

Täidis:

  • 300 g seguhakkliha
  • 1 mugulsibul
  • meresoola
  • jahvatatud musta pipart
  • 50-100 ml puljongit või vett

Keeda pastatooteid soola, pipra ja loorberiga maitsestatud vees või puljongis, kuni need tõusevad pinnale.

 

Häid ja huvitavaid pasta taigna valmistamise mõtteid jagab Tuuli Mathisen aprilli kuu “Oma maitse” ajakirjas (2016 a.).