Avaldatud: 10. aprill 2016
Gluteenivaba pasta elastsust aitab parandada paksendajate ( guaarakummi, ksantaankummi, psyllium jne) ning tavapärasest suurema munakoguse lisamine taignasse.
1.Gluteeni- ja piimavaba värske pasta taigen
- 150 g (1 cup= 240 ml) Semper jahusegu FIN MIX
- 0,5 sl guaarakummi
- 2 muna
Sega gluteenivaba jahusegu guaarakummiga, lisa muna ning sega kõik ühtlaseks taignaks, sõtku taignat kuni moodustub pall (“plastiliin”).
Tainas peaks olema sile, painduv ning mitte kleepuv. Kui see on kleepub, siis lisa veidi jahu. Jahu kogus sõltub õhuniiskusest ning munade suurusest.
Jaga taigen kaheks. Tõsta tainas jahuga kaetud küpsetusalusele ning vajuta kätega esimene taignapall lamedaks. Rulli taigen hästi õhukeseks. Toimi teise taignapalliga samamoodi. Võib rullida ka kahe küpsetuspaberi vahel.
Taignapalli võib säilitada tihedalt kilesse pakituna öö läbi külmikus. Järgmisel päeval pastatooteid vormima hakates, võta see enne toatemperatuurile soojenema.
Vormi lahtirullitud taignast meelepärase kujuga täidetud pastatooted – ravioolid jne.
1.1 Täidetud pasta valmistamine
Rulli 2 taignaplaati pastavormi suuruseks, laota esimene kiht taignast vormile.
Seejärel tõsta täidis õnarustesse ning aseta teine kiht tainast täidise peale.
Taignarulliga üle rullides eralduvad pastatooted üksteisest.
Serveeri taimse juustu, taimse hapukoorega, kastme või pestoga.
Ravioolide vormimine.
1.2 Pasta valmistamine masinaga
Aseta taigen paariks tunniks külmkappi. Seejärel jaga taigen neljaks. Puista üle gluteenivaba jahuga ning vajuta kätega iga taignapall lamedamaks.
Puista masinale jahu. Rulli tainast läbi masina, iga kord keera taina paksust numbri võrra väiksemaks. 2 x 1 peal, 1 x 2 peal, 1 x 3 peal, 1 x 4, 1 x 5, 1 x 6 ja soovi korral 1 x 7.
Kasta jahusse, vajadusel lõika pooleks – s.t. lühemaks ja siis lõika taigen tagliatelle- või spagetiraudadega.
Jäta 15 min õhu kätte kuivama.
Puista peale jahu ja säilita paar päeva külmkapis või sügavkülmas.
Pane pasta keema soolaga maitsestatud rohkesse vette. Pasta keemisaeg oleneb taina paksusest ning pastatoodete kujust. Lintpastapasta keeb veidi kauem ( 3 – 4 min), kui spagetid (2 – 3 min).
Kurna ning serveeri sobiva kastmega.
Kanapasta – kuumuta pannil õli, lisa sinna kanakuubikud ning pruunista kergelt, lisa päikesekuivatatud tomatitükid, kuumuta. Lisa porru või mugulsibul ning teised soovitud köögiviljad, kaseiinivaba koor ja eelnevalt keedetud pasta. Kuumuta.
2. Gluteeni- ja piimavaba värske pasta taigen
- 300 g Semper jahusegu FIN MIX
- 2 tl guaarakummi
- 25 g oliiviõli
- 3 muna
Klopi muna lahti, lisa õli ning gluteenivaba jahusegu, sõtku taigent kuni moodustub pall.
Täidis:
- 300 g seguhakkliha
- 1 mugulsibul
- meresoola
- jahvatatud musta pipart
- 50-100 ml puljongit või vett
Keeda pastatooteid soola, pipra ja loorberiga maitsestatud vees või puljongis, kuni need tõusevad pinnale.
Häid ja huvitavaid pasta taigna valmistamise mõtteid jagab Tuuli Mathisen aprilli kuu “Oma maitse” ajakirjas (2016 a.).